u posjetu

Josipović u BiH: Naš ulazak u EU nam je zajednička prednost

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Josipović u BiH: Naš ulazak u EU nam je zajednička prednost
20.03.2013.
u 19:29
– Postoje i problemi podjela, no naglasak je na zajedničkom problemu, a to je nezaposlenost i ekonomija – kazao je Josipović
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović počeo je dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini u sklopu kojeg će sutra u Mostaru nazočiti i "Večernjakovom pečatu“. Josipović je prvo boravio na prostoru središnje Bosne. Nakon obilaska franjevačkog samostana i muzeja u Kraljevoj Sutjesci izjavio je kako je impresioniran vrijednošću i značajem baštine koja se nalazi u muzeju. Inače, samostan potječe iz 14. stoljeća u kojem se čuvaju važni povijesni izlošci, a restauraciju samostana pomogla je Vlada Republike Hrvatske.

Josipović se sastao s članovima franjevačke zajednice te predstavnicima lokalnih vlasti u središnjoj Bosni u općinama u kojima su većinsko stanovništvo Hrvati, a razgovarali su o poteškoćama s kojima se susreću te načinima na koji bi im Hrvatska mogla pomoći. Josipović je kazao kako je jasno da su najveći problem i ovdje, kao i drugdje, radna mjesta, a takve se poteškoće u predstojećem razdoblju mogu rješavati kroz prednosti koje će ponuditi članstvo u EU.

– Postoje i problemi podjela, no naglasak je na zajedničkom problemu, a to je nezaposlenost i ekonomija – kazao je Josipović. On je istaknuo kako će Hrvatska ulaskom u EU postati drukčiji partner BiH, uključujući tu i gospodarsku djelatnost.

– Nadam se da ćemo zajedno imati dovoljno mudrosti da i to naše novo članstvo, dok i BiH ne uđe u EU, iskoristimo kao našu zajedničku prednost – kazao je hrvatski predsjednik. Tijekom razgovora s novinarima nije mogao izbjeći ni pitanja o predstojećim kvalifikacijskim utakmicama Hrvatska-Srbija i BiH-Grčka. Kazao je kako je važno da utakmice prođu bez izgreda, a uvjeren je u pobjedu hrvatskih nogometaša.

Josipović će sutra posjetiti Konjic i Mostar, a kao pokrovitelj, zajedno s predsjedateljem Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, prisustvovat će najvećem društvenom događaju u BiH – Večernjakovom pečatu.

Plemenito srce politike

U poslijepodnevnim satima je Josipović, na vlastiti zahtjev, zajedno s članovima Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem posjetio SOS dječje selo u Sarajevu.

– Plemenitost ovog projekta prelazi sve granice i činilo mi se važnim da tu našu solidarnost prema djeci pokažemo i preko granice. Predsjednici Komšić i Izetbegović rade u BiH isto što i ja radim u Hrvatskoj i mislim da je ovo bila prilika da pokažemo da i međudržavna suradnja ima svoje plemenito srce – kazao je Josipović.

Nakon obilaska franjevačkog samostana i muzeja u Kraljevoj Sutjesci predsjednik Republike Hrvatske izjavio je kako je impresioniran vrijednošću i značajem baštine koja se nalazi u muzeju.

Nadam se da ćemo zajedno imati dovoljno mudrosti da i to naše novo članstvo, dok i BiH ne uđe u EU, iskoristimo kao našu zajedničku prednost, kazao je Josipović komentirajući ulazak RH u Uniju.

>> Poduzetnik Franjo Rajković osoba godine u izboru Večernjaka BiH

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
23:14 20.03.2013.

Yusipović. Predsjednik "Regiona". Jadna Hrvatska s njim.

Avatar EUJ-
EUJ-
20:17 20.03.2013.

Naš ulazak u EU nam je zajednička prednost ali nemojte građani BIH tako traljavo ulaziti i tako dugo puzati ispred EU ulaza jer inače če Slovenci ponovo umirati od smijeha i šala o nesposobnim balkancima.

ZA
Zagaboka
20:28 20.03.2013.

Sta su to Slovenci profitirali od Hr ili BiH ??????????