Wall Street Journal

Josipović za WSJ: Naše je gospodarstvo već 'euroizirano'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Josipović za WSJ: Naše je gospodarstvo već 'euroizirano'
28.06.2013.
u 19:11
Ulazak u eurozonu "logičan je sljedeći korak", s obzirom na to da "Hrvatska nema nezavisnu monetarnu politiku gotovo 20 godina"
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Ivo Josipović napisao je tekst za ugledni Wall Street Journal u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju s osvrtom na ratna zbivanja u našoj zemlji, recesiju, gospodarsku situaciju i reforme.

"Hrvatska se pridružuje Europskoj uniji kao 28. članica 1. srpnja, desetljeće nakon što je to službeno zatražila. Zbog ekonomskih previranja u Europi pojavila su se pitanja je li sada pravo vrijeme za ulazak u EU. Velika Britanija razmišlja o referendumu o statusu njezina članstva, a Island je nedavno prekinuo pregovore", počinje Josipović.

Iako su uvjeti našeg pristupanja bili strogi, najvažniji čimbenik koji određuje budućnost Hrvatske u EU bit će konkurentnost našeg gospodarstva. Mi težimo pratiti gospodarsku jezgru Europske unije, ne želimo ostati na periferiji, napisao je.

"Međutim, Hrvatska nije otok. Zbog nedavnih sjećanja na oružani sukob na našim granicama posebno smo skloni Unijinom idealu mira kroz ekonomsku i političku suradnju među susjednim članicama", ističe te dodaje da je proces regionalnog pomirenja "ključan za poboljšanje suradnje". 

Osvrnuo se i na činjenicu da nisu procesuirani svi odgovorni za zločine nakon završetka rata, a povratak izbjeglica i dalje traje. Otkrivanje sudbine 1700 hrvatskih građana, Hrvata i Srba, još je jedna važna tema u daljnjem regionalnom pomirenju", piše.

Podsjeća da je zabilježen napredak u borbi protiv korupcije te na činjenicu da je u posljednjih nekoliko godina procesuirano više bivših visokorangiranih dužnosnika. Iako je, kako ističe, korupcija nepovratno zauzdana, još je uvijek prisutna i borba protiv nje mora se nastaviti.

Ulazak u eurozonu "logičan je sljedeći korak", s obzirom na to da "Hrvatska nema nezavisnu monetarnu politiku gotovo 20 godina". "Naše je gospodarstvo već vrlo 'euroizirano', s više od 80 posto depozita u toj valuti", napisao je.

>>'Europa je naša prilika, od nje smo već profitirali!'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.