državna matura

Jovanović: Maturanti su bili u pravu. Test nije bio dobar!

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Jovanović: Maturanti su bili u pravu. Test nije bio dobar!
27.05.2012.
u 19:47
Ministar kaže da će tražiti da se kod dvosmislenih pitanja prihvate više točnih odgovora. Ispit po njemu nije bio koncepcijski dobar, a niti objektivan
Pogledaj originalni članak

– Ministarstvo nema nikakav utjecaj niti na formuliranje pitanja niti na rezultate. No, zbog velikog nezadovoljstva maturanata smatrao sam da je moja obveza da testiramo test. I ispostavilo se da su bili u pravu. Sutra ćemo imati zadnji sastanak sa zaključcima, test nije bio dobar, bila su brojna dvojbena pitanja koja su mogla oštetiti učenike – rekao je ministar Željko Jovanović u HRT-ovom Dnevniku 3.

– Ovaj ispit nije objektivan odraz znanja maturanata u protekle četiri godine – kaže. Objašnjava kako će tražiti da se kod dvosmislenih pitanja prihvate više točnih odgovora.

– Ako postoje dvojbe treba priznati mogućnost više odgovora. Primjerice, na pitanje "Kako glasi genitiv imena i prezimena Harryja Pottera?" ima dva moguća odgovora s obzirom na naša dva pravopisa – pojašnjava ministar.

– Koncepcijski tekst nije bio dobar jer su tekstovi tražili od učenika da ih pročitaju dva ili tri puta, a u 80 minuta i 72 pitanja to nije dovoljno – dodaje. Pojašnjava kako će objasniti Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja da je cilj državne mature da učenici mogu objektivno prikazati svoje znanje te da ukoliko su postavljena pitanja s više odgovora, to moraju uvažiti.

– Pitanje mature je pitanje gdje socijalna pravda mora biti pristupna. Da učenici strukovnih škola pohađaju istu maturu kao i gimnazijalci nije pravedno i to ćemo morati promijeniti iduće godine – dodao je.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 94

AL
alapača
20:36 27.05.2012.

tko će poslom platiti aljkav ali dobro plaćen rad oko državne mature, to me zanima. sigurno se zna ime i prezime svih autora pitanja i odgovora, pa tako i \'manjkavih\'.

DU
Deleted user
20:52 27.05.2012.

Treba napraviti nekoliko koraka, da se Hrvati još više pretvore u amorfnu, konzumersku, neuku masu: Kao prvi korak treba omogučit da svi iz stručnih škola, od bravara i vodoinstalatera, pa do švelje i konobarice, mogu upisat izravno medicinu, a ne samo neki kvalitetni gimnazijalci! A na fakultetima i dalje smanjivati kriterije i omogučavati da ih svi, barem za 10-15 godina završe! Ovim bi se, primjerice, smanjilo čekanja! Drugi korak je već napravljen - da više bodova za upis imaju neki, kojima su roditelji ili oni sami u nečem hendikepirani, a ne što su ti neki pametniji i umniji. Treći korak: treba svim naseljima, koja imaju malo starije i veće kamene zgrade, a ne samo nekim većim i manjim gradovima, omogučiti da otvaraju nekakva veleučilišta i fakultete, kako bi naša „raja“ barem lakše sticala diplome.

OS
osica
20:11 27.05.2012.

što god sada učinili - nije dobro. Dvosmislena pitanja - priznati oba odgovora ? \"Što s onima koji su izgubili dragocijeno vrijeme razbijajući glavu - je li ovo ili ono - ma ne, ne može biti oboje - ma zaokružiti ću bilo što ili ništa , jer ne može biti - da su oba odgovora isprava,.... ma vratiti ću se opet na to pitanje......,zbunili ste dijecu\" zašto \' ?