Odluka Ustavnog suda

'Ima važnih elemenata koji su svjetlo za budućnost'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
goran beus richembergh
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Jozo radoš
14.11.2013.
u 16:10
Odluku Ustavnog suda da se referendum ipak održava 1. prosinca, dakle da nema ništa protuustavno u definiranju braka kao životne zajednice muškarca i žene, HNS-ov Jozo Radoš smatra očekivanom.
Pogledaj originalni članak

Odluku Ustavnog suda da se referendum ipak održava 1. prosinca, dakle da nema ništa protuustavno u definiranju braka kao životne zajednice muškarca i žene, HNS-ov Jozo Radoš smatra očekivanom.

- Ustavni sud teško da je mogao donijeti drugačiju odluku budući da je već donesena odluka Sabora, tako da je mali prostor bio za promjenu te odluke jer bi došlo do sukoba nadležnosti tih dvaju visokih tijela. Zapravo je Ustavni sud po mom mišljenju odluku trebao donijeti ranije i onda se ne bi doveli u ovakvu situaciju – kaže Radoš kojeg zanima obrazloženje takve odluke.

Trebao odlučiti ranije

- Bilo bi logično da je obrazloženje odluke koju oni tek najavljuju zapravo došli u paketu s odlukom. No bitno je da Ustavni sud s obzirom na proceduralne odnose nadležnosti nije imao snage donijeti drugačiju odluku – vjeruje Radoš.

HDZ-ov Vladimir Šeks također smatra da je ovo potpuno očekivana odluka Ustavnog suda jer prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu Ustavni sud jedino prema zahtjevu Hrvatskog sabora može odlučivati o tome je li referendumsko pitanje u skladu ili neskladu s Ustavom – kazao je Šeks te ponovio da su prakse Europskog suda za ljudska prava u nekoliko svojih presuda odredile da pravo na brak nije ljudsko pravo, ali kao što nije ni pravo na brak istospolnih zajednica.

- Bitno je sada jedino da će se referendum 1. prosinca dogoditi – tvrdi Šeks, a njegov stranački kolega Gordan Jandroković dodao je da misli da je dobro da je Ustavni sud odlučio da građani hrvatske na referendumu mogu odlučivati treba li formulacija da je brak zajednica muškarca i žene biti dio hrvatskog Ustava.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar nije želio ništa komentirati dok kompletno očitovanje Ustavnog suda ne bude objavljeno.

Duboka podjela društva

- Ja ću na referendum izaći i glasati protiv jer smatram da nešto što postoji u zakonu ne smije, ne treba i ne mora biti i u Ustavu. Međutim, ova je tema hrvatsko društvo duboko podijelila i nadam se da je ova pouka dovoljna da čim prije pravni okvir referendumskog odlučivanja u Hrvatskoj dobro reguliramo – zaključio je Lesar.

Jadranka Kosor koja je tražila da Sabor glasa o prijedlogu da se od Ustavnog suda traži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja očekivala je ovu odluku.

- To je sve u skladu s onim što sam govorila u Saboru i evo hvala još jednom 38 kolega, nas 39 je poduprlo prijedlog mog zaljučka da pošaljemo na ocjenu Ustavnom sudu. To je Sabor mogao, to je Sabor propustio i krivicu za to snose oni koji nisu glasali za taj zaključak i koji nisu shvatili kakve su i koje obveze i dužnosti zastupnika u Saboru. Mi se moramo neprekidno ponašati u skladu s Ustavom i zakonima i koristiti mehanizme koje nam zakon i Ustav pružaju. Ta prilika je propuštena i odgovornost snose svi oni koji nisu ili razumjeli ili nisu htjeli razumjeti ili nisu dovoljno čitali i bili upućeni u to što je dužnost nas zastupnika. Ta prilika je prošla – objasnila je Kosor.

HNS-ov Goran Beus Richembergh koji se također zalagao za konzultiranje Ustavnog suda rekao je da je njegova stranka tri mjeseca inzistirala na tome.

- Mislim da mi koji smo se za to zalagali nismo griješili, mislim da i ova odluka Ustavnog suda to potvrđuje. Međutim, ne bih ja tu sada bio ogorčen niti jako tužan zbog svega jer odluka koju je danas Sud objavio, ako se vrlo pažljivo iščita u sebi donosi čitav niz iznimno važnih ocjena i stavova koji će unaprijed opredijeliti mogućnost za buduće zlouporabe i eventualne pokušaje da se ustavna materija izigrava. Preporučam svima da dobro isčitaju tu odluku i vidjet će da je Ustavni sud iz ove situacije izvukao maksimum i poručio svima onima koji se misle igrati s Ustavom, bez obzira radilo se o inicijatorima različitih referenduma ili onima koji bi drugačije tumačili ustavne odredbe nego što tamo piše, da to ne smiju i ne mogu raditi. Dakle, ne bih ovu odluku dočekao u sivilu, jer u njoj ima nekoliko važnih elemenata koji su svjetlo za budućnost – rekao je Beus koji ipak nije želio priznati da je SDP krivac što je Sabor propustio svoju priliku, na što ih je u svojoj odluci i upozorio Ustavni sud.

- Hrvatski sabor čine zastupnici, i nas 39 je tražilo ocjenu ustavnosti iz različitih stranaka, pa ja tu ne bih sada djelio odgovornost, govori se o većini. Većina nije bila za to i mislim da je pogriješila – zaključio je Beus Richembergh.

SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin odbio je komentirati ovu odluku suda, jednako kao i njegove strančke kolege i Saboru.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

SA
samodinamo
15:02 14.11.2013.

Lesar hvala što si pokazao da si protiv normalnih Hrvata...moj glas nikad nećeš dobiti!

DU
Deleted user
15:18 14.11.2013.

Podijeljen narod, točno! Jednu polovicu osluškujete i podržavate a drugu nazivate pogrdama i ignorirate. Hvala vam što niste lažljivi barem u tome, da znamo za koga ćemo glasovati idući put.

Avatar Finanz
Finanz
16:28 14.11.2013.

Odluka je jednoglasna i sad je kasno da se kajete.Prosla baka s kolacima.