biskupi u požegi:

'Kada će doći dan da u Hrvatskoj možemo mirno razgovarati?'

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
biskupi (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
biskupi (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
biskupi (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
biskupi (1)
28.01.2013.
u 12:15
– Ako netko meni kao biskupu zabranjuje da nastupam u javnosti u vezi s pitanjima o čovjeku, onda me želi napraviti građaninom drugog reda i to sada u slobodnoj Hrvatsko, kaže biskup Škvorčević
Pogledaj originalni članak

Sjednica biskupa Đakovačko-osječke metropolije pod predsjedanjem nadbiskupa i metropolita dr. Marina Srakića danas je održana u Požegi. Domaćin, požeški biskup dr. Antun Škvorčević kazao je da se ovaj susret uklapa u ona razmišljanja hrvatskih biskupa o aktualnim pitanjima života i poslanju Crkve u ovom hrvatskom trenutku.

– Mi djelujemo u hrvatskim demokratskim okolnostima, ali one su takve da mi još trebamo učiti kako djelovati, i biskupi i Crkva, jer se Crkvi u ovakvim demokratskim okvirima, kakvi su kod nas, ograničava pravo javnosti, drukčije nego li je bilo u vrijeme komunističkog sustava. Potrebno je stalno, što se tiče prava vjernika i Crkve, tražiti mogućnosti i boriti se da se ta prava ostvaruju. Svjedoci  smo prošlih mjeseci kako se o pojedinim pitanjima zapravo teško može razgovarati na jednom mirnoj i dostojnoj demokratskoj razini. Vjerujem da su to tek neki koraci u našem demokratskom društvu koji će dovesti do toga da se jednoga dana mirno i argumentirano može razgovarati i u Hrvatskoj o svim pitanjima koja se odnose na dobro čovjeka – istaknuo je biskup  Škvorčević.

Nadbiskup Srakić kazao je da društvo najbolje napreduje kada ono i Crkva, svako u svojim mogućnostima i u svome poslanju, učine ono što treba i što je najbolje za čovjeka.

Na novinarsko pitanje o tome što je potrebno učiti da se uspostavi pravi dijalog između Crkve i vlasti, biskup Škvročević je kazao da kod nas izabrana vlast ne smatra da je potrebno osluškivati što ljudi misle.

– U ovakvom obliku demokracije počesto stradava čovjek, posebno kada se nešto želi nametnuti s ideološke razine ne pitajući služi li to općem dobru čovjeka. Drugo je pitanje odnosa Crkve i države. Mi imamo ugovore između naše države i Svete stolice koji donose određena načela, a ta se načela mogu ostvarivati tamo gdje postoji dobra volja. Ovdje je to pitanje demokratskog pristupa, je li ono što je jedna slobodna demokratska država prihvatila, potpisala i obvezala se takve naravi da se o tome treba i mora razgovarati radi čovjekova dobra – objasnio je biskup Škvorčević dodajući da se Crkva ne miješa u politiku, ali ona se mora miješati u sva ona pitanja koja se tiču čovjeka jer je to njezino poslanje.

– Ako netko meni kao biskupu zabranjuje da nastupam u javnosti u vezi s pitanjima o čovjeku, onda me želi napraviti građaninom drugog reda i to sada u slobodnoj Hrvatskoj. A s obzirom da to dolazi s najviših razina vlasti, onda se treba zaustaviti i pitati gdje smo – poručio je biskup Škvorčević. Nadbiskup Srakić podsjetio je da prema hrvatskom Ustavu svaki građanin ima pravo iznijeti svoje mišljenje, pa tako i biskupi.

>> 'Neprirodan je pristup koji se zauzima za istospolne zajednice'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

JA
james49
12:57 28.01.2013.

Na to je trebalo misliti prije talamburanja! Mogli ste se u tišini razgovarati sa Vladom. To se naziva 'tiha diplomacija'. Ali ne, vama više odgovara javno pljuvanje!

MA
maleni
12:57 28.01.2013.

Veli problem našega društva je taj što u naše medije nikako ne dopiru one pozitivne stvari, bilo od svećenika, bilo od vjernika, bilo od bilo kojeg čovjeka. Nažalost, samo se traže negativnosti kojima se truje cijelo biće hrvatskog čovjeka koje je ionako dovoljno zatrovano u vrijeme komunizma tijekom 45 godina. Nažalost, sve negativnosti trulog zapada su došle kod nas tijekom zadnjih 22 godine kao i sve neagtivnosti koje nisu vezane niti za koje vrijeme ili političku opciju. Jednostavno, sve negativnosti koje su se srušile na našu domovinu u zadnjih 20 godina dio su nas Hrvata. I to treba priznati. Kako se izdići iz tih negativnosti nego navođenjem dobrih djela kojih ipak ima. To pozitivno i dobro treba favorizirati kako bi ono konačno odnijelo pobjedu. Mi vjernici vjerujemo i znamo da će se to sigurno dogoditi u vječnosti, makar nam je to malo dugo čekati. Ipak, ima nade i dobro će kad tad pobijediti.

RO
Roky777
13:41 28.01.2013.

Život dam, al' SDP-u glas svoj dovijeka ne dam ...