Kolumna

Kakav cirkus od Josipovićeve 'crne Hrvatske'

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Kakav cirkus od Josipovićeve 'crne Hrvatske'
01.03.2016.
u 11:37
Portali i televizije spasili su organizatore postrojavanja “stranačke vojske” od potpunog debakla i blamaže dajući prostor tom marginalnom političkom cirkusarenju kao vijesti dana, kao da su se postrojile tisuće nabildanih vojnika, a ne 20 amatera koji su “komunistima i četnicima htjeli pokazati kako se voli Hrvatska”
Pogledaj originalni članak

Što bi tek bilo da “postrojavanju crnokošuljaša” dan prije na antifašističkoj svečanosti nije prethodilo upozorenje bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji nam je ne tako davno obećavao “crvenu” Hrvatsku: “Ne dopustimo da se od antifašističke Hrvatske napravi crna Hrvatska!” Ove godine nije bilo Ranka Ostojića da nezakonito spriječi taj politički performans i pitanje je bi li se inače našao itko tko bi se poput Radničke fronte odvažio suprotstaviti toj “stranačkoj vojsci” Autohtone hrvatske stranke prava. Skup je pompozno najavljen, medijski obećavajuće sa sugestivnim potpisom “vrhovnog zapovjednika Hrvatskih domovinskih snaga” Dražena Keleminca i “generala HDS-a” Zorana Marekovića. Uzme li se u obzir i da su organizatori “zaigrali” na lustracijske osjećaje građana prema “komunističkim vampirima”, kao i da mnogi vrlo ozbiljni analitičari, političari, novinari, pa i strani mediji, govore o aktualnoj “proustaškoj” vladi, poziv upućen časnicima HDS-a obećavao je fini dernek, za koji su se i policija i mediji dosta dobro pripremili.

Međutim, tresla su se brda, a na Trgu bana Jelačića u Zagrebu postrojilo se tek dvadesetak muškaraca i pokoja žena, ali nisu uspjeli ponoviti cirkuski uspjeh potencijalnog koalicijskog partnera Zorana Milanovića i SDP-a. Za razliku od HDSSB-ovih “crnokošuljaša”, ova pompozno najavljena skupina, neka se ne uvrijede, uopće nije djelovala kao vojska. Ne samo da im je falilo uniformiranosti, štoviše stilski su bili prilično razbarušeni (poneki su nosili tenisice, izlizane traperice...), već i opći vizualni dojam bio je prilično slabašan, koliko god se njih dvadesetak, ako reporteri u prebrojavanju nisu malo pretjerali, trudilo ostaviti vojnički dojam.

Sve u svemu portali i televizije spasili su organizatore od potpunog debakla i blamaže dajući prostora tom marginalnom političkom cirkusarenju kao ozbiljnoj vijesti dana u Hrvatskoj, kao da je bila riječ o zlokobnom postrojavanju tisuća opako nabildanih vojnika. Ridikuloznost svega toga pojačava i činjenica što su organizatori postrojavanja u najavi napisali kako im je cilj pokazati “komunistima i četnicima kako se voli Hrvatska”. Istina, postrojavanje crnokošuljaša sasvim se lijepo uklapa i nadopunjuje sve one zastrašujuće priče u kojima se najavljuju ili već vide mračna vremena koja su se nadvila nad Hrvatskom. “Zabrinjavajući prizori stižu danas s glavnog trga hrvatske metropole”, kaže naslov na jednom portalu, a dok većina izvještava o postrojavanju “crnokošuljaša” jedan se portal usuđuje pripisati ih “proustaškom” A-HSP-u čiji “zapovjednik” na skupu, dok preko razglasa odzvanja “Internacionala”, viče “Mi nismo ustaše, mi nismo fašisti, već hrvatski domoljubi koji su to dokazali braneći Hrvatsku u Domovinskom ratu”. Eto na što je spala “crna Hrvatska”. Na skupinu koja po brojnosti ne bi zadovoljila kriterije državnih vrtićkih skupina.

Doduše, medijski utjecaj im je očigledno ogroman, ali ne njihovom krivnjom. Ne bi čudilo da u reinterpretacijama i konfabulacijama ne postanu i predmet bavljenja nekog od po profesionalnosti razvikanih stranih medija i komentatora. Kao što je Tomislav Karamarko u očima čitatelja francuskog izdanja Huffington Posta u tekstu pod naslovom “S Hrvatskom, nova vlada ekstremne desnice u Europi” postao radikalan političar koji predvodi revizioniste i fundamentaliste. Dakako, dvojbe koje u obzirnim hrvatskim medijima još postoje oko kape koju je nosio ministar kulture, u njihovoj interpretaciji nema. Za njih je nedvojbeno da se Zlatko Hasanbegović našao na onoj fotografiji u skupini “uniformiranih” neoustaša. Dok se u očima nekih naših analitičara ministar nije posve ogradio od proustaških izjava iz mladosti, u očima komentatorice Huffington Posta, njegovo izjašnjavanje bilo je “prilično neuvjerljivo”.

Na čelu Vlade nam je “gorljivi katolik”, koji je za savjetnika za međunarodne odnose uzeo člana Opus Dei, koji to otvoreno ističe, te je i sam uz ministra kulture bio zagovornik referenduma o ustavnom ograničenju braka na heteroseksualce. Karamarkove riječi da su konačno na vlasti oni koji se znaju prekrižiti, autorica Caroline Fourest asocijativno pripisuje ustaškoj terminologiji korištenoj kako bi se stigmatiziralo pravoslavce i Židove. Caroline Fourest francuska je novinarka, kolumnistica, feministica i zagovornica prava homoseksualaca, antifašizma i sekularizma. Ne treba sumnjati da će prvom prilikom, opet na sugestiju hrvatskih “antifašista”, čim joj hrvatska Vlada pruži priliku, i “crnokošuljaško cirkusarenje” znalački dići na pijedestal obrane antifašizma u Hrvatskoj. 

>> Ivo Josipović: Ne dopustimo da se od antifašističke Hrvatske napravi crna Hrvatska

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

BA
bakulušić
18:32 01.03.2016.

Svatko u Hrvatskoj, tko kaže da je vidio ustašu, ustaše ili ustašku kapu na ministru Hasanbegoviću, trebao bi proći kroz ruke DORH-a, USKOK-a ili kojih već nadležnih tijela Republike Hrvatske jer zlonamjerno uznemirava javnost. Kazneno bi morali odgovarati svi oni koji nepostojeće pojave dojavljuju stranim medijima i istaknutim, uglednim pojedincima u svijetu jer na taj način blate Republiku Hrvatsku i nanose joj političku i svaku drugu štetu. Vrijeme je da netko reagira jer Republika Hrvatska nije "ničija" zemlja.

JO
jozomali
18:08 01.03.2016.

Koji fašisti Josipoviću? daje onoj ekipi s Jelačić placa dato u zadatak da pretrče 100m u sprintu pola bi ih riknulo a druga polovica bi ostala s trajnim tjelesnim ozljedama! Bio je to njihov psihološko-tjelesni životni vrhunac i sve što su u životu uspjeli postići a da je vrijedno 3 sekunde snimke! I zato Josipoviću budi humanist i daj ljudima njihovih "5 minuta" jer nikad više neće biti u prilici da se za njih zna po nijednom osnovu! Gledaj na to kao na domaći Monty Python!