danas u večernjem

Kakav zadatak ima Tuđmanov ratni premijer kao savjetnik predsjednice

Foto: VL
naslovnica
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
08.10.2014., Zagreb - Nikica Valentic, bivsi hrvatski premijer i vlasnik Niva inzenjeringa. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
05.06.2015.
u 00:00
U ovo doba, prije 20 godina Nikica Valentić, tadašnji ratni premijer želio je završiti mandat i otići u privatni biznis, a Tuđman ga nije puštao
Pogledaj originalni članak

– Mogu zajamčiti, niti je ovo propagandni potez niti je usmjeren protiv Milanovićeve vlade i SDP-a – kazao mi je na početku razgovora Nikica Valentić, koji još drži rekord – bio je najmlađi hrvatski premijer (postao sa 42 i pol godine). Razgovaramo o tome zašto se opet angažirao i prihvatio poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te postao njezin posebni savjetnik za gospodarstvo.

U ovo doba, prije 20 godina Nikica Valentić, tadašnji ratni premijer želio je završiti mandat i otići u privatni biznis, a Tuđman ga nije puštao. Nakon oslobodilačke Oluje, to mu je napokon uspjelo, no prije odlaska, Tuđmanu je ostavio preporuke što bi nasljednici trebali učiniti s hrvatskom ekonomijom. Te njegove preporuke (o suzbijanju deficita i nezarađene potrošnje) ostale su mrtvo slovo na papiru, no Valentić se, dvadeset godina poslije, eto vraća u "državni sektor".

Predsjedničin je "vanjski" savjetnik, za kojega ona ima poseban zadatak. Njegovim izborom i osnivanjem Vijeća za gospodarska pitanja namjerava sudjelovati i ondje gdje nema izvorni mandat – u trasiranju ekonomske politike zemlje.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili prelistajte u e-izdanju Večernjeg lista

>>Valentić: 'Vlada je prekasno krenula. Da je ove mjere počela prije tri godine, bila bi bolja situacija'

Foto: VL

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

MI
miso
00:13 05.06.2015.

Već sam pisao. Kad je Nikica Valentić otvorio tržište tada je nepripremljeno gospodarsvo stradalo od uvozne robe. Japanci su svojevremeno carinama štitili svoje kompanije, pa kad su one razvili najbolje svjetske proizvode onda su takve proizvode dopustili uvoziti. Mi smo ispali naivni i otvarali se nezaštićeni. Tako smo i prošli. Pored pretvorbe i privatizacije imali smo još i ljude neiskusne u gospodarstvu.

Avatar matalan
matalan
21:35 04.06.2015.

čorak, niva petrol..proton 14 miliona maraka krede od PBZ i sve propalo, i kaj bi on sad bogec u nove dubioze..

LA
Lavica7
05:56 05.06.2015.

I Gregurica bi trebalo vratiti, Matu Granica, mozda Manolica...steta sto je Boljkovac umro...I Sanadera cim izadje iz zatvora. Steta sto se SDP nije toga sjetio, mozda bi bili drugaciji komentari.