Posljedice terora

Kako će EU odgovoriti na terorističke napade u Parizu

Foto: Reuters/PIXSELL
Pariz
Foto: Reuters/PIXSELL
policija
Foto: Reuters/PIXSELL
napadi
Foto: Reuters/PIXSELL
policija
Foto: Reuters/PIXSELL
Pariz
10.01.2015.
u 08:30
Aviokompanije će davati ime, adresu, e-mail i broj kreditne kartice svih putnika
Pogledaj originalni članak

Kao odgovor na terorističke napade u Parizu, lideri EU žele ubrzati donošenje direktive koja bi omogućila razmjenu privatnih podataka o putnicima u zrakoplovima koji slijeću ili polijeću bilo kamo u EU. Ta direktiva dosad je nailazila na otpor u Europskom parlamentu zbog bojazni od narušavanja privatnosti putnika, no predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je jučer da će apelirati na europske zastupnike da požure s njezinim prihvaćanjem jer to “može pomoći otkrivanju putovanja opasnih ljudi”.

Direktiva bi obvezivala aviokompanije da s vlastima podijele ne samo ime i prezime nego i adresu, e-mail i broj kreditne kartice svakog putnika, kao i čitav plan putovanja.

Foto: Reuters/PIXSELL

– Europska unija ne može učiniti sve, ali može doprinijeti jačanju naše sigurnosti. Nakon 11. rujna 2001. EU je reagirala stvaranjem europskog uhidbenog naloga. Moramo učiniti još više – rekao je Tusk u Rigi, gdje se obilježava početak letonskog predsjedanja Vijećem EU. Letonija je već istu večer nakon terorističkog napada na redakciju pariškog magazina Charlie Hebdo definirala set mjera o kojima će 28 država EU raspravljati.

Među njima je i bolja razmjena informacija između sigurnosnih službi 28 članica EU, ali i borba protiv radikalizacije na internetu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker najavljuje da će Komisija u sljedećih nekoliko tjedana izaći s prijedlogom novih europskih mjera u borbi protiv terorizma.

– Još je rano da iznosim detalje, ali razmatramo razne mogućnosti – rekao je Juncker.

>>Pobili gotovo cijelu redakciju i zaurlali uglas: Osvetili smo Proroka

>>Karta bijega: Evo gdje se sve odvijala drama tijekom potjere za braćom islamista

>> 'U satiri ne treba biti tabua, nego odgovorne doze zdravog razuma'

>> Ubijena braća teroristi. IS: Mi smo odgovorni za napad, sutra smo u SAD-u i Britaniji

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 65

Avatar Ateista
Ateista
09:43 10.01.2015.

Kao što Icke kaže: Stvori problem, reagiraj na njega i predloži riješenje. S predloženim riješenjem će se ukinuti i još malo ljudskih sloboda koje imamo. Sjećam se prije 30-tak godina pušili smo u avionima i niti jedan nije pao zbog toga. Danas nas pretresaju, uzimaju pastu za zube ako je veća od 100 ml, prolazmo x-ray snimanja i zavlače nam ruke do genitalija. Ajmo sad još to podebljati...

Avatar humbaba
humbaba
08:48 10.01.2015.

problem-reakcija-rješenje

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
08:42 10.01.2015.

Ove se ubija da se nedoznaju pravi nalagači.