Times i Telegraph

Kakva čast: Britanci uvrstili hrvatske otoke i plaže među top svjetske destinacije!

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Plaža Pasjača u Konavlima, jedna od najljepših na Jadranu
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Plaža Pasjača u Konavlima, jedna od najljepših na Jadranu
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Komiža grad na otoku Visu
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Modra spilja je nalazi se na istočnoj strani otoka Biševa
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogled na grad Supetar
Foto: TZ I NP Mljet
Uvala Ropa na Mljetu
Foto: TZ I NP Mljet
Uvala Ropa na Mljetu
Foto: Photo: Zvonimir Barisin/HaloPix/PIXSELL
Zlatni rat, jedna od najpoznatijih jadranskih plaža
Foto: Printscreen
Britanski mediji o hrvatskim otocima
Foto: Printscreen
Britanski mediji o hrvatskim otocima
24.08.2022.
u 12:37
Brač je uvršten među najbolje otočne destinacije za obiteljski odmor uz poseban osvrt na ljepotu plaže Zlatni Rat u Bolu koja je stvorena za sportove na vodi. Otok Vis proglašen je najboljim mediteranskim otokom za opuštanje koji je zahvaljujući svojoj autentičnosti, tirkiznim uvalama i izvornim eno-gastro delicijama turistički adut za sve ljubitelje prirode.
Pogledaj originalni članak

Britanski The Times i The Telegraph objavili su reportaže o hrvatskim plažama i otocima kao nezaobilaznim svjetskim turističkim destinacijama.

Naime predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Londonu ostvarili su suradnju s urednicima i novinarima pa je tako britanski Timesu tekstu o 25 najboljih plaža u Europi uvrstio dvije hrvatske plaže, Pasjaču u blizini Konavala te uvalu Ropa na otoku Mljetu, stavivši ih uz bok atraktivnim plažama Španjolske, Portugala, Grčke, Turske i Italije, Javlja HTZ.

Radi se o dvije skrovite oaze Dubrovačko-neretvanske županije koje se ističu autentičnim pejzažima i čistim morem van velikih turističkih gužvi. Plaža Pasjača opisana je kao neotkrivena oaza tik do tirkiznog mora, dok je Ropa na otoku Mljetu istaknuta kao šumovito stanište Sredozemne medvjedice. 

Foto: TZ I NP Mljet
Uvala Ropa na Mljetu

S druge strane uredništvo Telegrapha svrstalo je otoke Brač i Vis među 20 otoka na Mediteranu koji se moraju posjetiti bar jednom u životu. U navedenoj objavi, Brač je uvršten među najbolje otočne destinacije za obiteljski odmor uz poseban osvrt na ljepotu plaže Zlatni Rat u Bolu koja je stvorena za sportove na vodi. Otok Vis proglašen je najboljim mediteranskim otokom za opuštanje koji je zahvaljujući svojoj autentičnosti, tirkiznim uvalama i izvornim eno-gastro delicijama turistički adut za sve ljubitelje prirode.

Uz ta dva britanska medija o Hrvatskoj su proteklih dana pisali i britanski Financial Times i škotski The Sun. Oni pišu o dubrovačkom primorju i Brijunima, odnosno njihovim skrivenim ljepotama, kulturološkima atrakcijama i eno-gastronomskoj ponudi. Nagrađivana i priznata putopisna novinarka The Suna Heather Lowrie obišla je Dubrovnik, Ston i Pelješac, dok je prilog u Financial Timesu, kojeg prati publika veće platežne moći, fokusiran na Pulu te živopisnu prošlost i netaknute ljepote Nacionalnog parka Brijuni.

''Ovakve objave u prestižnim britanskim medijima izuzetno su vrijedne za Hrvatsku. Gosti iz Velike Britanije vole Hrvatsku što potvrđuju i podaci sustava eVisitor prema kojem su Britanci u dosadašnjem dijelu kolovoza ostvarili 120 tisuća dolazaka i gotovo 700 tisuća noćenja. To je u odnosu na isti period prošle godine rast od 77 posto u dolascima i 100 posto u noćenjima. Britanci posebno preferiraju Dubrovačko-neretvansku i Splitsko-dalmatinsku županiju, a vesele i odlične najave za nadolazeću posezonu“, kažu iz HTZ-a ističući kako su Britanci u dosadašnjem dijelu godine ostvarili oko 2.6 milijuna noćenja.

''kičma turizma''

Zašto je svaki novi i uređeni hotel u turizmu odlična vijest

Nova strategija razvoja turizma do 2030. godine insistira na održivosti, što stihijska apartmanizacija svakako nije, a ministrica turizma Nikolina Brnjac tu viziju konkretizira i najavom kako se planira drukčije tretirati stvarni privatni smještaj od turističkog smještaja izniklog na nekretninskim špekulacijama. To bi svima u turizmu olakšalo posao, od stvarnih privatnih iznajmljvača do hotelijera, ali i lokalne zajednice u cjelini koja trpi od prekobrojnih turista. Nadajmo se samo da se na to neće čekati do 2030.

VEČERNJAKOV SERIJAL

Jadran je devastiran, a sada mu zbog rasprodaje prijeti katastrofa: 'Obalu nam drže stranci, znate li što to znači?'

Primjer Vruje i kontroverznog poduzetnika Stipe Latkovića već je postao sinonimom bespravne gradnje i devastacije obale. Međutim, koliko još Vruja Hrvatska ima? Primjera je bezbroj i u njima sudjeluju i Hrvati i stranci. Te priče ispričat ćemo u idućim danima na stranicama Večernjeg lista. Svoja iskustva i fotografije šaljite nam na vecernji@vecernji.hr.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

KO
Kološanin
13:09 24.08.2022.

Malo za promjenu, ugodno je ovdje pročitati nešto lijepo i pozitvno o našoj zemlji pa makar i preneseno iz stranih medija.

DU
Deleted user
13:58 24.08.2022.

Čemu čuđenje? Gledajući prirodne lipote naše zemlje jedna smo od najlipših zemalja ne samo u Europi, nego i na svitu. Pa, to je činjenica. Nepobitna činjenica.

FO
forfun
23:00 24.08.2022.

Bojim se kad nas Britanci hvale