Koprivnica

Kakva fešta - na stotu obljetnicu skautizma stiže tisuću izviđača

Foto: Privatna arhiva
Kakva fešta - na stotu obljetnicu skautizma stiže tisuću izviđača
21.05.2014.
u 10:05
U Koprivnici danas postoje dva odreda - stariji Kamengrad i mlađi Bijeli Javor
Pogledaj originalni članak

Više od 1000 djece i mladih iz 57 udruga te njihovih voditelja iz cijele Hrvatske i inozemstva od petka do nedjelje sudjelovat će u Koprivnici na 10. zborovanju Saveza izviđača Hrvatske.

Peti u Hrvatskoj

Podravska metropola nije slučajno izabrana za domaćina. Ona, naime, ove godine slavi stotinu godina skautizma u svom gradu. Aktivnosti će se odvijati na području cijele Koprivnice, dok će izviđački grad biti postavljen na sajmištu. Središnji dan zborovanja koje nosi naziv “Stoljetno izviđačko srce Koprivnice” bit će subota. Zborovanje, koje je osmislio i prvih dva puta bio domaćin u Krapini Odred izviđača “Hrvatsko zagorje”, osim Saveza izviđača Hrvatske, organizira Odred izviđača “Kamengrad” i “Bijeli javor” iz Koprivnice, te županijski Savez izviđača, a potporu daje Odred izviđača “Picoki” iz Đurđevca i “Kalnik” iz Križevaca.

Prema dokumentima gradskog muzeja, prva skautska družba ili “Udruženje provodiča” u Koprivnici osnovana je 10. kolovoza 1914. u Kraljevskoj maloj realnoj gimnaziji, čiji je ravnatelj Marko Petričević bio i osnivač. Bila je to peta skautska udruga u Hrvatskoj, osnovana samo sedam godina nakon osnivanja Skautskog pokreta u svijetu 1907. u Engleskoj. Početkom Prvog svjetskog rata koprivnički skauti su se aktivno uključili u obranu zemlje.

Bili i zabranjeni

Skautska organizacija u Koprivnici zabranjena je početkom Drugog svjetskog rata. U veljači 1952. osnovan je Odred izviđača “Ivo Lola Ribar”. Starješina odreda bio je direktor koprivničke gimnazije Mihajlo Juhas.

“Početkom ratne agresije na Hrvatsku brojne društvene organizacije su se gasile pa tako i naša skautska. Tradiciju izviđaštva u Koprivnici očuvali su članovi Kamengrada, osnovanog 18. travnja 1991., na čelu s predsjednikom Miroslavom Svorenom. Do 2000. godine i osnivanja Bijelog Javora, za što je zaslužan Ivan Kovač, bili su jedini u gradu. Danas oba gradska odreda rade s oko 150 djece i mladih", istaknuo je Renato Sremec iz Kamengrada, čiji su članovi 1993. godine bili prvi donosioci Betlehemskog svjetla iz Beča u Hrvatsku.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.