Burevestnik

Kakvu je to nuklearnu raketu Rusija uspješno testirala? Zapad ju je prozvao 'oružjem sudnjeg dana'

Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
Russia holds naval drills on protecting Arctic shipping route
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zabok: Boksački memorijal Dražen Petrović, Ivana Habazin i Diana Prazak
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Vladimir Putin attends a plenary session as part of the 3rd International Olympiad on Financial Security in the Sirius Park of Science and Art in Krasnodar region
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Putin chairs a Security Council meeting in Moscow
06.10.2023.
u 18:17
Burevestnik o kojem Moskva govori već pet godina ima praktično neograničeni domet
Pogledaj originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin na susretu ruskog think-tanka Valdai kluba objavio je završetak razvoja novih naoružanja koja je najavio prije pet godina. – Sada smo zapravo dovršili rad na naprednim strateškim naoružanjima o kojima sam govorio i najavio ih prije nekoliko godina. Izvršili smo posljednji uspješan test globalne krstareće rakete na nuklearni pogon Burevestnik – kazao je Putin.

Nova je oružja Putin najavio u govoru ruskoj Dumi 1. ožujka 2018., a do sada su u upotrebi pokazane rakete Kinžal koje je tada Putin predstavio kao hipersonične. U istom je govoru u četvrtak najavio i kako će još jedno od tih oružja, strateški raketni sustav RS-28 Sarmat koji je u NATO-u dobio kodno ime Sotona, uskoro ući u masovnu proizvodnju.

– Zapravo smo završili s radom na Sarmatu, superteškoj raketi. Pitanje je da samo trebamo finalizirati neke procedure na čisto administrativni i birokratski način i nastaviti s njihovom masovnom proizvodnjom i rasporediti ih na borbenu dužnost. To ćemo učiniti u bliskoj budućnosti – rekao je Putin.

Putin govori daje dovršen razvoj i još jednog hipersoničnog sustava, Avangard, protubrodske hipersonične rakete Cirkon, zatim Posejdon podvodnih plovila bez posade s nuklearnim naoružanjem. Spominjan je i  laserski sustav Peresvet koji bi bio sličan američkom AN/SEQ-3 te su se i pojavile neprovjerene vijesti kako je i on uspješno testiran. Treba podsjetiti kako je Kinžal korišten u Ukrajini no nije ispunio najveća očekivanja pa su privođeni i znanstvenici koji su na njemu radili zbog sumnje odavanja pojedinosti o toj raketi drugim silama. Kako postoje sumnje u znanstvenoj zajednici da je moguće napraviti oružje takvih karakteristika, moguće je da su Avangard i Zircon izostavljani iz javne komunikacije i zbog toga. Putin je najavljivao 2018. kako se redom radi o oružju potpuno drugačijih karakteristika, posebno ističući da su nebalističkih putanja pa im današnja protuzračna obrana ne može ništa.

VEZANI ČLANCI:

Kod Burevestnika, riječ je o nuklearno pogonjenoj raketi s nuklearnom bojevom glavom. Zbog takvog pogona tvrdnje kako se radi o raketi praktično neograničenog dometa, odnosno da je globalna, i mogu biti autentične.  Ideja o takvoj raketi potječe još od 1980-tih kada se vodstvo ondašnjeg Sovjetskog Saveza uplašilo kako je Strateška obrambena inicijativa, odnosno Ratovi zvijezda, američki program obrane od balističkih raketa, prejak za sovjetski nuklearni arsenal. Iako su Ratovi zvijezda bili dobro odrađen trik, do kraja razvoja nije se niti stiglo jer je SSSR propao. No, nije izgledno da bi se razvoj i dovršio jer su i SAD i SSSR bili pred napuštanjem takvih koncepata smatrajući ih preopasnima. Ideju koja potječe još iz Sovjetskog Saveza prihvatio je Putin, a to je uočio i Zapad te ga prozvao "oružjem sudnjeg dana" kodirajući ga Skyfall. Putin je u svojem govoru rekao i kako bi Duma mogla povući ratifikaciju sporazuma prema kojem su zabranjeni nuklearni pokusi. U jednom testiranju Burevestnika 2019. godine došlo je do detonacije koja je ubila pet znanstvenika koji su radili na razvoju te rakete, a uslijedio je i nagli rast radioaktivnosti u toj bazi na Bijelom moru. Interesantno je da se ovaj incident dogodio nakon što je objavljeno kako su dovršeni testovi na nuklearnom pogonu za ovu raketu. Burevestnik je razvijan na Novajoj zemlji, prostoru na Arktiku gdje je Sovjetski Savez i inače testirao takve sustave. Koliko je do sada poznato, za lansiranje Burevestnika, ime je dobila po morskoj ptici, koristi se lanser te odvojivi booster raketa na kruto gorivo.

Termonuklearna raketa

Navodno je skoro dva puta veća od Kh-101 s krilima smještenim na vrhu trupa i nekoliko puta teži od te konvencionalne ruske rakete zbog čega je ne mogu nositi bombarderi Tu-160 i Tu-95. U svakom slučaju, trebala bi biti riječ o termonuklearnoj raketi gdje iz nuklearnog reaktora dolazi energija za njezin pogon, toliko obilata da se u zraku može nalaziti praktično neograničeno. Ali je sigurno da zamišljeni koncept, ako je doista učinkovit, može udariti iz sasvim neočekivanih pravaca i da bi doista mogao biti globalnog dometa.

VIDEO Napad na Krim: Raketa doletjela u sjedište crnomorske flote

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 100

MO
moreplovac
21:36 06.10.2023.

Sad kada su napravili super ubilačke rakete mogu krenuti i u projekt: WC i tekuća voda za svakog Rusa. Obzirom, da je otprilike polovica stanovništva pogođena, vjerojatno to neće uspjeti napraviti do sudnjeg dana.

VI
Vérité Indolore56
22:28 06.10.2023.

Svijestan sam ja da nemamo, ali to nije razlog da nesaljemo. Nemojte biti Slovaci. Pronjuskajte malo sto je bilo sa onim EU fondom sa pocetka rata kada su se svi rijesavali starog zeljeza po enormnim cijenama ocekujuci novo pobjedonosno oruzje. Samo da vidite sa kim zivite i sa kim imate posla.

Avatar pendreck
pendreck
19:46 06.10.2023.

...Rusi još očito nisu došli do informacije da onaj koji prvi počne ima oko 15 minuta duže živjeti...recite im to komšije