vječni božidar

Kalmeta je jedini uspio opstati u vrhu HDZ-a

Foto: Filip Brala/Pixsell
Kalmeta je jedini uspio opstati u vrhu HDZ-a
21.05.2012.
u 19:08
Bio je pašalićevac, a potom se priklonio Sanaderu. Bio je uz Kosor kad se ona sukobila sa Sanaderom, a sad je odabrao Karamarka
Pogledaj originalni članak

Božidar Kalmeta jedini je “stari” potpredsjednik HDZ-a koji je na saboru te stranke održanom u nedjelju opet izabran na istu funkciju. Svih šest potpredsjedničkih mjesta pripalo je Karamarkovim ljudima, a Kalmeta je, naravno, jedan od njih. Bivši zadarski gradonačelnik i ministar prometa tako je još jednom pokazao svoju moć preživljavanja u vrhu stranke, bez obzira na to tko je vodi.

Kad je HDZ birao između Ivića Pašalića i Ive Sanadera, Kalmeta je do posljednjeg trena bio uz bivšeg Tuđmanova savjetnika, a onda se priklonio pobjedniku tih unutarstranačkih izbora – Sanaderu.

Kalmeta je pritom bio jedan od rijetkih pašalićevaca koji je uspio opstati ne samo u vrhu HDZ-a nego i u samoj stranci nakon Sanaderove čistke pašalićevaca. A razlog tome je jaka Kalmetina baza u zadarskoj regiji koja je HDZ-u na parlamentarnim izborima donosila i po 10 mandata. Kad je Sanader dao ostavku, Kalmeta se odmah privio uza skute Jadranke Kosor. Čim je počela antikorupcijska kampanja uz njega su vezane brojne afere, no na kraju je ostao nedirnut. Iako ga je Kosor htjela 2009. godine čak i smijeniti nakon brojnih željezničkih nesreća, a to je čak i javno najavila, Kalmetin nagon za preživljavanje ipak je bio jači od Kosoričinih namjera. Ostao je do kraja ministar u njezinoj vladi. Podršku Karamarku iskazao je čim je on počeo kotirati kao favorit na unutarstranačkim izborima. I tako je još jednom pokazao svoje umijeće opstajanja na vrhu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar madcap
madcap
20:05 21.05.2012.

Sanader je za ovoga mali od kužine.

DE
dejavu
20:39 21.05.2012.

sad Karamarko ima svoj "uteg" !