vojni rok

Kancelarov pokušaj hipnotiziranja 710 tisuća Bečana i Gradišćanaca

Foto: Reuters/PIXSELL
Kancelarov pokušaj hipnotiziranja 710 tisuća Bečana i Gradišćanaca
07.01.2013.
u 10:40
O (ne)ukidanju vojne obveze odlučit će na referendumu 20. ovog mjeseca 6,3 milijuna austrijskih birača
Pogledaj originalni članak

"Razum kaže, vojnu obvezu ukinuti – a što vi kažete?“, naziv je pisma austrijskog saveznog kancelara Wernera Faymanna naslovljenog na adrese 600 tisuća Bečana i 110 tisuća Gradišćanaca, kojim ih pokušava hipnotizirati da slijede stav socijaldemokrata (SPÖ), čiji je čelnik i na referendumu 20. siječnja zaokruže da su za ukidanje služenja vojnog roka i profesionalizaciju oružanih snaga u Austriji.

>> Protiv profesionalne vojske 58 posto Austrijanaca

"Velika razlika? Novi model (profesionalna vojska) dobrovoljan je, pristojno plaćen i zasnovan na obrazovnim temeljima“, stoji u Faymannovom pismu koje je za Bečane supotpisao bečki gradonačelnik Michael Häupl, a za Gradišćance njihov pokrajinski poglavar Hans Niessl i austrijski ministar obrane i sporta, gradišćanski Hrvat, Norbert Darabos. Kako bi bio što uvjerljiviji u svojim namjerama, kancelar Faymann na kraju pisma postavlja sugestivno pitanje biračima dvije uvjerljivo „crvene“ austrijske pokrajine, Beča i Gradišća: "Vi ste protiv prisile i za dobrovoljnu profesionalnu vojsku? Tada zaokružite na referendumu 20. siječnja gornji krug.“

Austrijski mediji navode kako nije uredu da kancelarovo pismo u poštanskim sandučićima neće naći i birači iz Štajerske i Salzburga, dvije austrijske pokrajine u kojima su socijaldemokrati također na vlasti. Kao razlog navode kako Faymann u tim pokrajinama nema tako pouzdane drugove i istomišljenike kao u Beču i Gradišću. Potvrda tome je i izjava zemaljske poglavarice Salzburga Gabi Burgstaller, koja se je javno usprotivila stranačkom čelniku Faymannu i ukidanju sadašnjeg sustava vojne obveze u Austriji koji se je, kako je rekla, u praksi pokazao dobrim jer u sebi sadrži i institut civilnog ročništva, izuzetno važnog za slučaj elementarnih i drugih nepogoda.

Istog su mišljenja i austrijski „narodnjaci“ (ÖVP), na čelu s demokršćanskim potkancelarom i ministrom europskih i međunarodnih poslova Michaelom Spindeleggerom, koji su za zadržavanje obaveznog služenja vojnog roka, uz potrebnu modernizaciju. Austriju vodi „velika koalicija“ socijaldemokrata (SPÖ) i konzervativaca (ÖVP).

Prema ispitivanju javnog mnijenja provedenom krajem prosinca prošle godine, 52 posto Austrijanaca bilo je za zadržavanje vojne obveze, a 48 posto za njeno ukidanje. O (ne)ukidanju vojne obveze odlučit će na referendumu 20. ovog mjeseca 6,3 milijuna austrijskih birača, obzirom da u saveznoj vladi nema konsenzusa oko tog pitanja. Prema sadašnjim propisima, svi muškarci u Austriji do 35 godina starosti moraju odslužiti šestomjesečni vojni rok.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar airbizz
airbizz
10:55 07.01.2013.

vojska je zastarjela institucija.mi sad imamo vojsku da servisiramo američku politiku u svijetu.Tko je toliko lud da napadne europsku uniju?

BR
BratCroat
12:36 07.01.2013.

07.01.2013. u 11:01h šumski banditizam je napisao/la: ako Slovenija za ovo dozna eto ih odmah u Avstriji +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Slovenci več jesu u Austriji kao autohton narod. Austrija nije zemlja jednog naroda nego više njih.