Drama u HDZ-u

Otkrivamo plan dijela vodstva najveće stranke koji bi se trebao ostvariti ovaj tjedan

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
04.06.2016 .,Zagreb - Nakon zavrsenog sastanka Sredisnjeg odbora HDZa predsjednik stranke Tomislav Karamarko izasao je pred novinare i dao izjavu za medije. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Tomislav Karamarko
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Tomislav Karamarko
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Tomislav Karamarko
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Tomislav Karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Orešković Karamarko
Foto: Facebook/Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Tomislav Karamarko
06.06.2016.
u 12:32
Članovi Predsjedništva smatraju da je Brkić pogriješio jer je solirao i jer nije pogodio trenutak za napad na Karamarka
Pogledaj originalni članak

Iako je Predsjedništvo HDZ-a, uz suzdržan glas Ivane Maletić i neglasanje Milijana Brkića (prema njegovim tvrdnjama), odlučilo da će HDZ pokušati presložiti većinu u Saboru, a ako to ne uspije idu novi izbori, to ne znači da je otklonjena mogućnost da vrh stranke prisili Tomislava Karamarka da se povuče iz Vlade.

To je jedna od opcija raspleta krize vlasti, u slučaju da preslaganje u Saboru ne uspije (a u novu većinu vjeruje sve manje HDZ-ovaca) koja se iskristalizirala dan nakon burnog Predsjedništva HDZ-a na kojem je Milijan Brkić, zamjenik šefa HDZ-a, zatražio Karamarkovu ostavku u Vladi.

Iako je Brkić, realno, na toj sjednici doživio poraz, s obzirom na to da su svi osim Ivane Maletić i njega podržali Karamarkovu opciju preslaganja većine, to ne znači da su svi oni koji su u tom trenutku, de facto, ostali uz Karamarka to učinili zato što mu slijepo vjeruju ili zato što smatraju da njegova pozicija mora biti neupitna. Taktika i razmišljanja nekoliko članova Predsjedništva HDZ-a s kojima smo jučer razgovarali jest sljedeća: ključan je tjedan pred nama u kojem Karamarko mora otvoriti oči i postati svjestan situacije. Pokaže li se da Karamarko ne može presložiti većinu u Saboru i na taj način spasiti Vladu i izbjeći nove izbore, onda je to trenutak u kojem bi se mogao tražiti Karamarkov odlazak iz Vlade. Nekoliko članova Predsjedništva s kojima smo razgovarali (i to oni izvan kvote koja je podržala Brkića: Maletić, Kovač, Anušić), decidirano kaže da novi izbori nikako nisu rješenje i da je to politički momentum u kojem bi se trebalo tražiti Karamarkovo povlačenje.

“Diletantski puč”

No, HDZ žrtvovanje Karamarka, koje je zapravo žrtva HDZ-a pred Mostom, mora kompenzirati. U tom bi se slučaju, uz ponuđenu glavu Bože Petrova, tražila i glava premijera Oreškovića, a HDZ bi tražio mjesto predsjednika Vlade. Mjestom premijera u Vladi HDZ-a i Mosta HDZ bi umanjio štetu od prinudnog Karamarkova odlaska. Mostu, koji je ključan za amenovanje Oreškovićeve eliminacije, u toj bi Vladi HDZ mogao ponuditi dva potpredsjednička mjesta. Zasad su to sve promišljanja scenarija raspleta krize na način da se spasi Vladu, a izbjegnu novi izbori. Naši sugovornici kažu da samo premijersko mjesto može biti kompenzacija za eliminaciju Karamarka, u slučaju da HDZ ne dobije mjesto premijera, onda su tek za nove izbore, pa makar HDZ na njima poginuo.

U ovom promišljanju ključno je to da je dobar dio članova Predsjedništva osvijestio kako bi Karamarkov odlazak iz Vlade trebao biti realna opcija ako ne uspije preslaganje većine.

No ključno je i objašnjenje zašto dio vodstva HDZ-a smatra da je Brkić pogriješio na Predsjedništvu kada je zatražio Karamarkovu ostavku, iako u suštini dolaze do njegova scenarija raspleta krize.

Brkić je solirao. Okružio se s nekoliko ljudi; Anušićem, Maletić, Kovačem... Drugi nitko nije znao što on smjera. Nije pogodio trenutak niti je imao plan i strategiju – komentirao je jedan naš sugovornik. Drugi je dometnuo da je Brkić promašio način na koji je tražio Karamarkovu ostavku, da to nije bilo ljudski ni taktično.

– To je bio pokušaj diletantskog puča. S ljudima se ne obračunava na takav način.

Pa, nismo mi ostali bili protiv Karamarkove ostavke jer je on Mao Ce-tung, a mi zaslijepljeni poslušnici. Mi jasno vidimo da on mora otići, ali pitanje je političkog trenutka. Taj će trenutak biti ako ne uspije presložiti većinu. Iako u preslaganje ne vjerujem i ne mislim da nam može donijeti išta dobro – rekao je drugi utjecajni HDZ-ovac. Naš treći sugovornik pak kaže da se u 99,9 posto toga što je Brkić rekao na Predsjedništvu s njim slaže, ali da je novi zamjenik šefa HDZ-a povukao preuranjeni potez kada je u subotu zatražio Karamarkovu ostavku.

Ipak zapalio iskru

– Politički nije oportuno raslojavati stranku u trenutku kada predsjednik stranke vodi pregovore o preslaganju. Pokaže li se da ta akcija nije uspjela, onda je vrijeme da ponovno sjednemo i odlučimo kako dalje. Tada su sve opcije otvorene – rekao je naš sugovornik koji je u subotu na Predsjedništvu bio naklonjen Karamarku.

Ono što se može rekonstruirati iz Brkićevih poruka na Predsjedništvu jest da je on protiv novih izbora jer bi HDZ bio potopljen, svjestan je da nisu velike šanse za preslaganje većine i da potencijalni partneri ne vjeruju Karamarku. Naime, i HDSSB i HRID izjasnili su se da im nije problematičan HDZ, ali jest Karamarko. Brkić, iako uvažava interes javnosti, jučer nije htio dalje eksplicirati svoje stavove s Predsjedništva jer kaže da sve što ima za reći govori unutar političke obitelji. Bez obzira na sve mane političkog ataka na Karamarka, Brkić je ipak zapalio iskru koja bi se u HDZ-u mogla pretvoriti u požar. On je otvorio raspravu i postavio platformu za kritički pogled na Karamarkovu trenutačnu situaciju.

U Karamarkovu krugu pak kažu da i dalje očekuju i smatraju najboljim rješenjem da premijer Orešković podnese ostavku jer mu je HDZ otkazao suradnju. Tako da još nije riješena dilema hoće li HDZ srušiti Vladu izlaskom HDZ-ovih ministara iz izvršne vlasti ili zahtjevom za izglasavanje nepovjerenja premijeru u Saboru. Karamarko i novi glavni tajnik Domagoj Ivan Milošević vode pregovore s potencijalnim partnerima, a čak ni Predsjedništvo nije informirano tko su potencijalni ženici.

Razlog konspiracije jest taj da ne može 20 ljudi voditi pregovore i riskirati curenje informacija. Jučer se pojavila informacija da je u Slavonskom Brodu u subotu navečer u jednom restoranu bio sastanak HDZ-ovaca, Milana Bandića, HDSSB-ovaca, tri manjinca i tri mostovca. U HDZ-u tu informaciju nisu ni demantirali ni potvrdili. 

>>Mesić: Karamarko je morao znati odakle dolazi novac u kuću. Mrtvac je , ali to još ne razumije

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 272

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
12:50 06.06.2016.

Karamarku se zamjera: nepotrebna radikalizacija stranke, izbjegavanje sučeljavanja s Milanovićem, sve je to rezultiralo relativno lošim izbornim rezultatima koji će u slučaju daljnjeg zaoštravanja sigurno vratiti masnoga na vlast. Jednostavno Karamarko je loše vodio izbornu kampanju i to se vidjelo iz svemira.

CA
carlo20
13:03 06.06.2016.

MOST-u, HDSSB-u, Prgometu nije problem HDZ već Karamarko. Činjenica je da će HDZ bez Karamarka povečati svoj koalicijski potencijal, a da ne govorim da bi s Plenkovićem uzeli dosta glasova na centru. HDZ s Karamarkom ima samo svoju čvrstu bazu, a to je 25 do 30 posto, a to je sigurnih 53 do 59 mandata, ni blizu većini od 76 mandata. Karamarko se riješio Kujunđića, Kosor,Dalić, a Prgomet mu je definitivno najveća greška, sa njima je otišlo puno ostalih članova i sipatizera HDZ-a i to je HDZ koštalo najmanje 5 mandata zadnje izbore, plus još par mandata zbog loše izborne kampanje. Nije normalno da čelni čovjek stranke u izbornoj kampanjii izbjegava sučeljavanje i da nije u stanju artikulirati i iskoristiti u sučeljavanju katastrofu koju je Milanović u četiri godine ostavio iza sebe. Milanović nam je u izbornoj kampanji prodao spin Hrvatska raste, a realnost je da je Hrvatsko gospodarstvo u Milanovićevom mandatu ukupno palo 2.5 posto, pa Plenković bi verbalno išamarao Milanovića, a Karamarko se skrivao i dozvoljavao Milanoviću da se bahati i manipulira. Karamarko si je sam kriv za ovu situaciju.

ZL
zlako
12:43 06.06.2016.

Ljevonogi se nesmiju vratiti na vlast.Spasite Hrvatsku i to brzo!