Sastanak u Šibeniku

Petrov: Vjerujem u konsenzus. Karamarko: Ideja o tripartitnoj vladi je drveno željezo

Foto: Pixsell
kolaž Petrov Karamarko
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Petrov Karamarko
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Petrov Karamarko
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Petrov Karamarko
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Petrov Karamarko
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Petrov Karamarko
Foto: Pixsell
Karamarko Petrov Kovačić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Karamarko Petrov Kovačić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Karamarko Petrov Kovačić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Karamarko Petrov Kovačić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Karamarko Petrov Kovačić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Karamarko Petrov Kovačić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Karamarko Petrov Kovačić
04.12.2015.
u 17:34
– Rekao sam da ću doći u ponedjeljak, iako sam rekao i da je ta ideja o tripartitnoj vladi i zajedništvu po mom mišljenju drveno željezo – kazao je Karamarko
Pogledaj originalni članak

Dva sata trajao je sastanak Tomislava Karamarka i Bože Petrova. Prvi je izašao Božo Petrov koji je, upitan zbog čega je došlo do sastanka u Šibeniku, rekao kako mu je predsjednik HDZ-a u Šibeniku potvrdio da će doći na sastanak u ponedjeljak na kojem će biti i Zoran Milanović. 

Rekao je kako su razgovarali o vanjsko-političkim pitanjima te o temama o kojima su razgovarali zadnja dva tjedna pregovora, a naposljetku i o jučerašnjem pokušaju konstituiranja Sabora.

– Nama je jako žao što nije došlo do odabira predsjednika Sabora i konstituiranja, no očito je da se kod nas naviklo da se ima većina i da se Sabor sastavlja kad i Vlada. Ja vjerujem u konsenzus i nadam se da ćemo se uspjeti dogovoriti u ponedjeljak – rekao je Petrov. 

Karamarko: Nisam trgovac 

Nakon Petrova pred novinare je izašao Tomislav Karamarko koji je potvrdio da će doći u ponedjeljak na zajednički sastanak Petrov-Milanović-Karamarko. Na novinarski upit je li HDZ ponudio Petrovu mjesto premijera Karamarko je rekao nije bilo razgovora ni o kakvim funkcijama i dodao da on nije trgovac. 

Ponovio je kako on ne vjeruje u mogućnost tripartitne vlade, ali da njegova spremnost da dođe u ponedjeljak na sastanak s Milanovićem i Petrovom pokazuje da želi razgovarati. – Rekao sam da ću doći u ponedjeljak, iako sam rekao i da je ta ideja o tripartitnoj vladi i zajedništvu po mom mišljenju drveno željezo, ali ću doći pa neka me uvjere da je to dobro, pogotovo u onom provedbenom dijelu. Ono što je bitno je da se pokuša stvoriti saborska većina, jer bez saborske većine ne možemo ništa pa čak ni izabrati saborske odbore – rekao je Karamarko.

Rekao je kako ne želi nove izbore koji bi, kako je rekao, bili preskupi i dodao je da ovo odugovlačenje nije dobro za hrvatsko gospodarstvo te da se stoga i sastao kako bi se ova situacija riješila. I Petrov i Karamarko su na upit je li se Petrov našao sinoć s Milijanom Brkićem, odgovorili negativno. 

Petrov je potvrdio da se čuo sa Zoranom Milanovićem kada mu je ovaj potvrdio dolazak na sastanak u ponedjeljak. 

Na početku sastanka obojica su brojnim novinarskim ekipama koje su ih dočekale odbili dati izjave. Karamarko je došao sam, a Petrov s Ivanom Kovačićem.

– Govorili smo o tripartitnoj vladi i zajedništvu, to je za mene drveno željezo, ali ću tamo doći čuti pa neka me uvjere – kazao je Karamarko nakon sastanka. Naglasio je da nije bilo nikakvih ponuda i da to čekaju kada svi budu za stolom. – Bez saborske većine smo blokirani, ona se treba stvoriti što prije, ovo predugo traje – rekao je Karamarko. – Mi smo spremni na dosta toga što bude korisno da bismo rješavali probleme – kazao je. 

– Zaključak je da ćemo razgovarati u ponedjeljak. Zanima me kako će to izgledati kada tamo budemo gospodin Milanović i ja – rekao je Karamarko i dodao da nije bilo ponude na današnjem sastanku jer on "nije trgovac". 

– Ne želim nove izbore – kazao je Karamarko. 

HDZ je u priopćenju naveo da je Karamarko na sastanak s Petrovom otišao "s posve transparentnim stajalištima". "Domoljubna koalicija smatra da treba učiniti sve što je moguće kako bi se izbjegli novi izbori i kako se time ne bi izigrala volja dvije trećine građana koji su na izborima nedvosmisleno dali glas za promjene", stoji u priopćenju HDZ-a te se dodaje da su "reformske snage zajedno su dobile mandat da riješe gospodarsko-socijalne probleme koje je nagomilala nesposobna Milanovićeva vlast". 

HDZ pristao sudjelovati na sastanku s Mostom i koalicijom Hrvatska raste

Osvrćući se na zajednički sastanak s predstavnicima Mosta i koalicije Hrvatska raste u ponedjeljak iz stranke ističu da su, unatoč "opravdanoj skepsi", HDZ i Karamarko pristali sudjelovati na njemu.

– Predstavnici Mosta nezavisnih lista danas će nastaviti usuglašavanje s Domoljubnom koalicijom u Šibeniku, u 15 sati, u sjedištu HDZ-a. S koalicijom Hrvatska raste nije bilo razgovora o individualnom sastanku s obzirom na to da su odmah prihvatili dolazak na zajednički sastanak u ponedjeljak, u 12 sati – ranije je objavio Most na Facebooku.

Nakon neuspjelog pokušaja konstituiranja Sabora, Most nezavisnih lista pozvao je u četvrtak čelnike koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije na zajednički sastanak u ponedjeljak u podne te poručio da oni ostaju dosljedni svojim zahtjevima. U slučaju odaziva samo jedne strane, iz Mosta poručuju da će samo s tom stranom nastaviti razgovore  o formiranju reformske vlade. Također,  poručili su, stoje na raspolaganju i za ranije sastanke sa svakom stranom pojedinačno, a sve radi pronalaženja što bržeg i kvalitetnijeg rješenja za trenutačnu situaciju.  Most u priopćenju poručuje da će odgovornost, ako dođe do novih izbora, biti isključivo na SDP-u i HDZ-u, s obzirom na to da prvi pokušaj konstituiranja novog saziva Sabora nije uspio zbog izostanka konsenzusa oko imenovanja predsjednika Sabora.  

HDZ je u petak poručio kako mora obaviti konzultacije s koalicijskim partnerima prije nego što odgovori na poziv koji je Most uputio čelnicima HDZ-a i SDP-a na zajednički sastanak, a SDP je sinoć objavio da će se koalicija Hrvatska raste odazvati pozivu na taj razgovor.

>>Ne smatramo realnim i poželjnim formiranje Vlade u koju bi bio uključen i SDP

>> Davno je završio predizborni folklor, a ako nije, krajnje je vrijeme da se završi

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 225

Avatar utunelu
utunelu
08:38 04.12.2015.

sdp je nista drugo nego maceha hrvatskoj ..strana partija i skupina likova koji mrze hrvatsku sto je aspurd nad aspurdom.Sdp se ponasa kao da je dosao iz norveske..oni ne zasluzuju vlast nisi opozicija hdz oni su opozicija cijelom narodu..

DU
Deleted user
08:32 04.12.2015.

Zadnja šansa Petrovu i Mostu da se opamete i prihvate HDZ. Da idu sa SDP-om neće dugo trajati, a još manje će provoditi svoje reforme.

Avatar utunelu
utunelu
08:35 04.12.2015.

sdp ce unistit drzavu kad su u stanju koalirati s teroristickom skupinom, koja je dizala barikade 91,sdp nikako ni po cemu ne smije bit na vlasti!!!sdp ce ovu tesku stecenu tvorevinu unistiti,dovoljno je reci da koaliraju s sdss