(PRE)MLADI LOPOVI

Karlovac: U maloljetničkoj bandi djevojčica od 14 godina

23.12.2008.
u 17:35
Pogledaj originalni članak

KARLOVAC – Djevojčice od 14 i 15 godina, te još jedan 15-godišnjak, članovi su maloljetničke bande koja je čak tri mjeseca harala Karlovcem. Zaključak je to krim-obrade koju je obavila karlovačka policija. Po riječima glasnogovornice PU karlovačke Tanje Petrić, dovršetkom kriminalističke obrade nad 14-godišnjakinjom iz Karlovca, te 15-godišnjakinjom i 15-godišnjakom iz Zagreba, utvrđeno je da su od kolovoza do listopada ove godine na području Karlovca počinili čak pet provala.

Haračili po trgovinama
– Provaljeno je u kiosk TO “VPG” i slastičarnicu “Centar” na Trgu Josipa Broza; kiosk poduzeća Tisak na Trgu bana Josipa Jelačića; trgovinu “Kiss” u Vraniczanyjevoj ulici i kiosk “iNovine” u Ulici Vladimira Nazora. Otuđeni su prehrambeni artikli i novac, a ukupna materijalna šteta procijenjena je na oko 4.500 kuna – rekla je Tanja Petrić.

Policija će protiv njih podnijeti kaznene prijave, a kakva će biti sudbina mladih prijestupnika odlučivat će sud i socijalne službe. Znatna otežavajuća okolnost je što su članovi maloljetničke bande već evidentirani u policijskim bilježnicama kao počinitelji kaznenih djela i prekršaja.

Svo troje mladih delinkvenata boravilo je i u karlovačkom Domu za odgoj djece i mladeži. O njihovoj sudbini odluku će donijeti Općinski sud, odjel za mladež. Po riječima Mirjane Pogačić iz karlovačkog Centra za socijalnu skrb, o ovom događaju tek očekuju obavijest od suda.

Sve drskija (ne)djela
– Sud će sigurno tražiti neki postupak. Mjere koje im mogu biti izrečene kreću se od pojačane brige i nadzora, do onih najrigoroznijih, koje bi mogle biti izrečene roditeljima, kao što su i oduzimanje roditeljskog prava, ako se za to pokaže potreba – kazala je ravnateljica M. Pogačić.

Inače, u proteklih devet mjesci na području PU karlovačke mladi su počinili 65 kaznenih djela. Od toga broja 12 ih je bilo iz domene Odsjeka kriminaliteta droga. Maloljetnici s područja Karlovačke županije najčešće su kršili Zakon o javnom redu i miru i Zakon o sigurnosti prometa na cestama. U devet ovogodišnjih mjeseci spomenute su zakone maloljetnici prekršili čak 816 puta. U odnosu na prijašnje godine to je nešto manji broj (ne)djela, međutim ono što zabrinjava je drskost kojom ih čine, upozoravaju iz Obiteljskog centra Karlovačke županije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr