Slučaj Šumarska

Karlovački učenici mogu u drugi smjer već na polugodištu?

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Karlovački učenici mogu u drugi smjer već na polugodištu?
06.11.2012.
u 11:40
Zakonom je omogućeno učenicima da tijekom srednjoškolskog obrazovanja promjene svoje usmjerenje
Pogledaj originalni članak

Dvadeset učenika Šumarske i drvodjeljske škole upisanih u jesenskom roku u četverogodišnje programe s nedovoljno bodova sada pohađa trogodišnje zanimanje za stolara. U tom je razredu i jedanaest djevojčica. Iako su na početku odbacivale svaku mogućnost da se školuju za to zanimanje, to im je jedino preostalo.

 Možda im se svide stolari

 Međutim, u korist im idu odredbe Zakona o odgoju i obrazovanju po kojem će se svi ti učenici već na polugodištu moći prebaciti ponovno u četverogodišnji program, koji su bili upisali i na početku.

 – Teško je u ovom trenutku reći što će se dogoditi. Može se dogoditi da netko od njih i zavoli smjer koji sada pohađa i ne želi ništa mijenjati. U svakom slučaju, činjenica je da učenici tijekom školovanja imaju pravo promijeniti usmjerenje.

Može se, primjerice, dogoditi da se učenik preseli u neki drugi grad. Nezahvalno je predvidjeti što će u ovom slučaju dalje biti, ali dobro je što je ministarstvo omogućilo da se nakon trogodišnjeg programa može upisati četvrta godina i polagati državna matura – rekla je v. d. ravnateljica Šumarske i drvodjeljske škole Đurđica Janjanin.

Dodaje da se dio učenika prebacio i u drvodjeljske tehničare-dizajnere gdje se vrednovao likovni odgoj pa su skupili dovoljan broj bodova za taj smjer. Međutim, mnogi se pitaju čemu onda upisni rokovi ako je učenicima dopušteno da se već na polugodištu prebacuju u druga srednjoškolska zanimanja.

 Bilo je propusta, ali...

 Pitanja je još mnogo, ali većina se slaže da je ‘'presuda'’ ministarstva bila prestroga, barem što se tiče Prirodoslovne te Šumarske i drvodjeljske škole u Karlovcu.

 – Nedvojbeno je da su pojedine škole učinile propuste kod upisa učenika u neka zanimanja bez dovoljno bodova. To je prekršaj. Pitanje je i je li za ravnatelje trebala biti izrečena blaža kazna, ali nisu trebala djeca snositi posljedice nakon što su već krenula u školu i roditelji kupili knjige – smatra županijski pročelnik za prosvjetu Željko Šančić.

 Od iduće godine takvi propusti nikako neće biti mogući. Uvode se elektronički upisi pa će odmah biti vidljivo može li se učenik upisati u željeni srednjoškolski program ili ne.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.