Zašto je nebo plavo?

Karlovčani doznali sve o vremenu i meteorologiji

Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
Karlovčani doznali sve o vremenu i meteorologiji
26.03.2014.
u 12:03
U Šumarskoj i drvodjeljskoj školi trenutačno se obrazuje pedesetak meteoroloških tehničara, a mogu se zaposliti u DHMZ-u, kontroli prometa...
Pogledaj originalni članak

Zašto je nebo plavo, što radi prognostičar, kako se određuje oborina i mjeri temperatura, samo su neka od pitanja na koja su brojni Karlovčani odgovor dobili u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi.

Povodom Svjetskog meteorološkog dana, Svjetskog dana zaštite šuma i voda organizirali su borjne radionice i događanja u kojima su uživali Karlovčani svih generacija.

Posebno oduševljeni bili su klinci iz vrtića kojima je bilo zanimljivo baš sve što ima veze sa vremenom.

– Ovogodišnja tema je vrijeme i klima: uključivanje mladih, što smo i proveli u praksi. Jedina smo škola u Hrvatskoj koja obrazuje meteorološke tehničare. Riječ je o programu koje im omogućuje široki spektar znanja iz brojnih područja, od opće obrazovnih predmeta do fizike, matematike, računalstva.

Trenutačno se u školi obrazuje pedesetak tehničara, a nakon završetka imaju brojne mogućnosti. Njihova znanja tražena su u kontroli zračne plovidbe, cestovnog prometa i drugo. Petnaestak naših bivših učenika zaposleno je i u DHMZ-u na obradi podataka ili meteorološkim postajama – napomenula je prof. stručnih predmeta i fizike Ivana Čordašev.

Ravnateljica Đurđica Janjanin podsjetila je da ovakvim aktivnostima nastoje popularizirati meteorologiju kao znanost. Karlovačku školu posjetila je i prognostičarka Dunja Mazzocco Drvar.

Mnogim zainteresiranima prezentirala je zanimljivu stranu meteorologije.Pokazala je kako podatak prolazi svoj put od mjerenja, motrenja, pa sve do konačne prognoze vremena, koju danas redovito svi prate.

– Trudimo se prezentirati sve djelove meterorologije. Svaki taj dio važan je kao i krajnja informacija – rekla je Mazzocco Drvar.

Po prvi puta proveden je i fotonatječaj za najbolju meteorološku fotografiju. Pristiglo ih je preko 300 iz čitave Hrvatske. Najboljom je ocijenjena ona Daniela Pavlinovića iz Dubrovnika, koji je uslikao maglu oko Starog grada. KA Travel nagradio ga je putovanjem u Gardaland. Među deset najboljih je i ona Karlovčanina Demjana Rožmana.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.