DAJ DIVLJH VRSTA

Katastrofalna statistika: U 50 godina populacija divljih vrsta pala za 69%

Foto: Myak
Dnjepro: Tigar evakuiran iz Harkiva
Foto: SIPHIWE SIBEKO/REUTERS
South African cheetahs depart for new home in India
Foto: Chogo/XINHUA
Kina: Mladun?e snježnog leoparda pušteno u divljinu
Pasica - Rezolucija Zemlja
03.03.2023.
u 10:03
U digitalnoj kampanji WWF-a #WorldWithoutNature ove godine sudjeluju neki od najpopularnijih svjetskih brendova
Pogledaj originalni članak

Na Svjetski dan divljih vrsta, Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF upozorava na ozbiljan pad divljih vrsta i svojom digitalnom kampanjom #WorldWithoutNature - Svijet bez prirode, ujedinjuje neke od najpopularnijih brendova u prosvjedu protiv devastacije prirode.

"Kao dio kampanje, brendovi, sportske i organizacije civilnog društva širom svijeta uklonit će slike prirode iz svojih zaštitnih znakova na web stranicama i digitalnim platformama. Tako će i sami širiti svijest o gubitku prirode i bioraznolikosti, upozoravajući javnost da dobro pogleda dobro poznati logo koji će na samo jedan dan biti bez prepoznatljivih slika divljih životinja i prirode", priopćio je u petak WWF.

U kampanji WWF-a ove godine sudjeluju neki od najpopularnijih svjetskih brendova i globalnih i regionalnih, među kojima je i poznata aplikacija za učenje jezika Duolingo. Budući da je i glas sportskih organizacija diljem svijeta protiv klimatskih promjena i gubitka prirode sve jači, mnogi sportski timovi, poput nogometnog kluba Aston Villa, nastavljaju podržavati ovu kampanju, navode iz WWF-a. U listopadu 2022., dodaje se u priopćenju, WWF je objavio svoj najnoviji Izvještaj o stanju planeta koji je otkrio zapanjujuće podatke o padu populacija divljih vrsta za 69 posto u manje od pedeset godina. Upozorili su i da kontinuirano prekomjerno iskorištavanje i uništavanje njihovih staništa dovodi do gubitka divljih vrsta, što, kako i vidimo, uvelike utječe na društvene i ekonomske rizike, odnosno na katastrofalne posljedice za naš planet.

općina jasenice

Prezentacijski centar Tulove grede: Dobili građevinsku dozvolu, vrijednost uređenja 4 milijuna eura

Sredstva za izradu projektnu dokumentaciju osigurana su u Fondu za zaštitu okoliša u iznosu od 50.300,00 € bez PDV-a - istakli su iz općine Jasenice i dodali da je svrha ulaganje u zelenu i digitalnu tranziciju zgrade budućeg Prezentacijskog centra Tulove grede, čime će se povećati kvaliteta sadržaja javne turističke infrastrukture, smanjiti utjecaj na okoliš te omogućiti održivo upravljanje destinacijom razvojem sadržaja koji su dostupni posjetiteljima tijekom čitave godine.

Nakon toga, svijet se obvezao do 2030. zaustaviti i preokrenuti gubitak prirode, kroz sporazum usvojen u okviru Globalne konvencije o biološkoj raznolikosti, koju je u prosincu 2022. na COP15 summitu usvojilo 196 zemalja. WWF sada potiče vlade, tvrtke i financijske institucije na provođenje tog sporazuma koji je usredotočen na rješenja koja se bave osnovnim uzrocima ekoloških problema.

"Želimo da ovogodišnji #WorldWithoutNature (Svijet bez prirode) potakne građane naše zemlje da dobro promisle o ljepoti prirode koju predugo uzimamo zdravo za gotovo, a koja prebrzo nestaje pred našim očima. Trebamo što više ljudi koji će podržati naše napore da zaustavimo i preokrenemo gubitak prirode do 2030. Iz tog razloga smo i brojne lokalne i regionalne tvrtke pozvali na sudjelovanje, da zajedno pokažemo kako bi izgledao svijet bez prirode", poručio je menadžer za odnose s tvrtkama u WWF Adriji Uroš Delić. Kaže kako su se njihovom pozivu odazvali bojni poznati brendovi. WWF-ova digitalna kampanja #WorldWithoutNature izvorno dolazi od “One minute Briefs”, internetske zajednice kreativaca i dizajnera pod okriljem Banke kreativnosti, dodaje se u priopćenju.

Pasica - Rezolucija Zemlja

>> VIDEO HAC: Ralice su napravile dva kruga oko Zemlje, na terenu je bilo 181 vozilo

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.