Ušutkavanje oporbe

Kazahstan tužio Google, Facebook i Twitter

Foto: AFP
Kazahstan tužio Google, Facebook i Twitter
23.11.2012.
u 14:34
Tužitelji traže da internetske stranice prestanu objavljivati materijale iz izvora bliskih oporbi. – Optužena je kompanija Google. Ne znam znaju li oni to ili ne – kazao je odvjetnik portala Respublika Sergej Utkin.
Pogledaj originalni članak

Kazahstanski tužitelji podnijeli su tužbu protiv Googlea, Facebooka, Twittera i još mnogih stranica u pokušaju da ušutkaju opozicijske medije u republici, piše RT.

Tužitelji traže da internetske stranice prestanu objavljivati materijale iz izvora bliskih oporbi. 

– Optužena je kompanija Google. Ne znam znaju li oni to ili ne, no sudi im se te moraju dati svoj komentar na tužbu – kazao je odvjetnik informativnog portala Respublika (Republika) Sergej Utkin.

Mediji potkopavaju sigurnost države

Pokazao je i kopiju optužnice u kojoj su Facebook, Twitter, LiveJournal i Respublika navedeni kao suoptuženi. Jučer je sud u Almatiju zabranio opozicijske novine Golos Respubliki (Glas republike).

Odluka je stigla dan nakon što je državni tužitelj podnio zahtjev za zabranu osam lokalnih novina i 23 internet-portala koji su ujedinjeni pod brendom Respublika te nekoliko međunarodnih internetskih portala. Dužnosnici tvrde da mediji potkopavaju sigurnost države.

Traže i da se neslužbeni oporbeni politički pokreti Alga i Khalyk Maidany proglase ekstremističkima i nezakonitima. Cijela akcija se odvija kratko nakon što je nekoliko opozicijskih vođa proglašeno krivima za poticanje socijalne mržnje i pozivanje na nasilno svrgavanje vlade.

>>Facebook pokušava ukinuti glasovanje o pravilima privatnosti

 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IR
irani.
07:45 24.11.2012.

Dobra stara jugoslavenska "Zaustavite Reuters!" u modernijoj varijanti.