Kosovska kriza

KFOR počeo uklanjati barikadu kod graničnog prijelaza Brnjak

Foto: Reuters/PIXSELL
KFOR počeo uklanjati barikadu kod graničnog prijelaza Brnjak
04.11.2011.
u 09:07
KFOR podsjeća da je njegov "zadatak osigurati mirno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude iz svih zajednica na Kosovu".
Pogledaj originalni članak

BEOGRAD – Beogradski B92 javio je da su pripadnici KFOR-a jutros oko 8 sati počeli uklanjati srpsku barikadu kod graničnog prijelaza Brnjak, između Kosova i Srbije. Novinari s terena javljaju da "to obavljaju ručnim alatom s obzirom na to da je barikada napravljena od zemlje i stabala, a Srbi ih pokušavaju u tome spriječiti".

Blic javlja, pozivajući se na agenciju Beta, da je zapovjedništvo KFOR-a sinoć priopćilo kako Srbi sa sjevera Kosova ne dozvoljavaju prolazak građevinskih strojeva koja trebaju sanirati oštećenja na mostu u mjestu Ložištu, prema graničnom prijelazu Jarinje. KFOR ističe da je za nastavak popravka mosta, koji je počeo prije 16. rujna, potrebna potpuna sloboda kretanja za teške strojeve i dodaje kako samo jedan prohodan prometni trak nije dovoljan za prolazak strojeva te podsjeća da su prošlog tjedna predsjednici četiriju općina odbili zahtjev za propuštanje vozila.

– To je u suprotnosti s onim što su predstavnici sa sjevera najavili – potpuna sloboda kretanja za KFOR. Osim toga, iznenađen sam da predstavnici četiriju općina sa sjevera nemaju razumijevanja za znatnu korist ovih popravaka za lokalno stanovništvo – ocijenio je zapovjednik KFOR-a Erhard Drews, a KFOR podsjeća da je njegov "zadatak osigurati mirno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude iz svih zajednica na Kosovu".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KO
Kosovac
02:08 05.11.2011.

Državni sekretar za KIM gospodin Oliver Ivanović ocenjuje da je jutrošnja akcija Kfora potpuno nepotrebna i da će sama po sebi podići tenzije. Ivanović u izjavi KPR ističe da se na taj način neće rešiti problem jer će na svaku eventualno uklonjenu barikadu Srbi postaviti novu - Ono što posebno u ovoj situaciji brine jeste da nisam siguran da ovu barikadu koju predstavnici Kfora uklanjaju danas, možda uklanjaju na teritoriji koja formalno pripada drugoj opštini. Prema tome, bojim se da je Kfor prešao preko administrativne linije I na tasj način bi mogao izazvati ozbiljan diplomatski incident. Kfor se mora zadržati u administrativnim linijama odn. na teritoriji opštine Zubin Potok. Ovo je akcija koja bi mogla da dovede do ozbiljnih problema prema tome mišljenja sam da sem praktičnih nevolja I podizanja tenzije ne može da izazove ništa dobro. Ovo je 04.11.11. rekao gospodin Oliver Ivanović!