RADNA SNAGA Čakovečka tvrtka unajmila strane radnike

Kineski inženjeri na privremenom radu u Čakovcu

12.06.2009.
u 17:44
Pogledaj originalni članak

Gradnja hale i pogona za proizvodnju odvodnih cijevi, vrijednih oko 1,6 milijuna eura, velika je investicija poduzeća Ferro-Preis iz Čakovca, u kojem su i radnici iz Kine.

Više od 3000 tona cijevi
Projekt je započet u rujnu prošle godine, a u gradnju se krenulo u travnju. U novoj hali proizvodit će se oko 3000 tona cijevi godišnje. Trenutačno je u tvrtki zaposleno 170 radnika i u ovo vrijeme krize nije bilo otpuštanja. U tvrtki se može vidjeti i skupina radnika iz Kine, što je izazvalo zanimanje građana koji su Kineze u Čakovcu viđali samo u prodavaonicama tekstila.

– Od partnerskog poduzeća iz Kine zatražili smo da projektira pogon za izradu cijevi vrhunski usavršenom tehnologijom, a kineska poduzeća vodeća su u proizvodnji cijevi od sivog lijeva u svijetu – kaže direktor Harald Steuff. Postrojenje sklapa nekoliko izvođača, a jedan od glavnih je partner iz Kine, WTIE Dalian, proizvođač opreme za lijevanje cijevi, čijih je 12 radnika doputovalo u Čakovec.

Svatko je zadužen za neki dio. Kinezi u Čakovcu obavljaju složene poslove, a nakon što prema planu 18. lipnja puste pogon u probni rad, tri inženjera ostat će još neko vrijeme da usklade novo postrojenje. Smješteni su u obližnjem hotelu. Da je riječ o jedinstvenom projektu u Europi, potvrđuje i to što će pogon biti potpuno automatiziran u svim procesima, od postupka taljenja do završetka proizvoda.

– Velik je tehnički izazov da se na takav način proizvode cijevi. Cijev na novoj liniji neće biti uopće taknuta rukom, a svake će dvije minute izlaziti gotov proizvod, koji će se prodavati diljem Europe – pohvalio se Harald Steuff. U novom će postrojenju koristiti strojeve za taljenje koje imaju, tako da neće biti dodatnog onečišćenja zraka.

Planiraju krajem mjeseca započeti s proizvodnjom, najprije u jednoj smjeni, a zatim u tri. U Međimurju prošle je godine izdano 285 radnih dozvola stranim državljanima. Za novo zapošljavanje, za koje se određuju kvote na razini države, u Međimurju su izdane 102 dozvole, a 160 je produljeno.

Propisane kvote
Izvan propisane kvote Policijska uprava međimurska izdala je dozvole za 23 stranca. Zakonom su propisane i kategorije stranaca koji mogu raditi bez radne dozvole, ali ne dulje od mjesec dana. Takvih je bilo 66, a riječ je uglavnom o poslovima vezanima uz otpremu, montažu i servisiranje strojeva.

Pogledajte na vecernji.hr