Berbe

Kiša i plijesan vinu pokvarili kvalitetu

Foto: ''
Kiša i plijesan vinu pokvarili kvalitetu
01.10.2010.
u 16:15
Ono što možemo očekivati u Zagorju od ovogodišnjih berbi jesu lagana bijela vina, zaključuje Georg Gal, viši stručni suradnik u savjetodavnoj službi
Pogledaj originalni članak

 Tri udarna vikenda kada su Zagorci mislili krenuti u berbu grožđa pokvarila je obilna kiša. I nije pokvarila samo berbu, već je pridonijela i kvarenju grožđa, što je Zagorce primoralo da u berbu krenu u tjednu i što prije, kako bi spriječili dalje kvarenje.

Više sive plijesni

– Ove godine su se zbog obilnih kiša u protekla dva tjedna vinogradi našli u fazi pojačane aktivnosti bolesti, i to najviše sive plijesni – objasnio je Georg Gal, viši stručni savjetnik u Hrvatskome zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

– Upravo zbog prevelike količine vlage ljudi nisu imali izbora i morali su krenuti u berbu jer bi u protivnom prinosi bili vrlo slabi. Isto tako, plijesan bi se s grožđa, ako bi je bilo u većim količinama, mogla prenijeti u posude za vrenje.

Naravno da to uzrokuje poteškoće prilikom prerade. Naime, plijesan i ostaci sredstava za zaštitu uzrokuju inaktivaciju prirodnih kvasaca. Time dolazi do slabijeg kretanja procesa vrenja ili pak do njegova potpunog izostanka. Dakako, ostaci plijesni uzrokuju i bolesti i mane vina. Ono postaje sluzavo te neugodna okusa i mirisa – objašnjava Gal koje bi nedaće mogle snaći zagorske vinogradare.

Ipak, količinom Zagorci nisu toliko izgubili na količini koliko na kvaliteti vina.

– Nije bilo prevelikih gubitaka, ali na kvaliteti se izgubilo jer nije bilo dovoljno vremena da se nakupi slador, pogotovo kod srednjih i kasnih sorti, kao što su graševina, silvanac ili rizling. Stoga su te sorte imale od 13 do 15 sladora po Babo sustavu mjerenja. S druge strane, rane sorte, poput pinota, burgunca ili chardonnaya, na pojedinim lokacijama imale su i 17 jedinica sladora (Babo) – kaže Gal, napomenuvši da se može zaključiti da je ukupno ove godine manja količina nakupljena sladora u grožđu. – Ipak, na jednoj je lokaciji u Zlataru izmjereno 20 jedinica (Babo) – dodao je Gal.

Treba paziti u podrumu

– Sada valja obratiti pozornost u podrumu. Preporučuje se taloženje ili neki drugi način čišćenja i uklanjanja ostataka plijesni grožđa. Treba pripaziti na vrenje, hoće li uopće početi, kako bi se na vrijeme moglo intervenirati dodavanjem selektiranih vinskih kvasaca. Vjerujem da ljudi znaju što rade, a ono što možemo očekivati u Zagorju od ovogodišnje berbe jesu lagana bijela vina – rekao je Gal.

Što se velikih vinogradara tiče, većina ih je tek u pripremama za berbu. – Neki su već krenuli brati, ali kod njih se berba otegne i na nekoliko tjedana jer beru po sortama. Također, koje će sorte vina raditi, kod njih velikim dijelom ovisi o tržištu. Prodaja lakših vina zadnjih godina ide bolje pa su orijentirani na njih – rekao je Gal i objasnio da kod velikih vinogradara bolesti grožđa koje se obično pojave toliko ne utječu na finalni proizvod jer je omjer pokvarena grožđa prema ukupnoj količini puno manji nego kod malih vinogradara.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.