Kako nastaju hrenovke? Videom je to prikazao radnik mesne industrije "Matijević" Mihajlo Čepi nakon što je objavio snimke iz tvornice koje pokazuju da njegov poslodavac prodaje pokvareno meso, odnosno da upotrebljava meso kojem je istekao rok trajanja koje potom prerađuju u hrenovke i druge mesne prerađevine.
Čepi je snimio nekoliko klipova koje je proslijedio Tužiteljstvu za organizirani kriminal još 22. siječnja jer smatra da su one dokaz da poslodavac svjesno ugrožava zdravlje građana, a upozorio je i da je ta praksa jednaka i kod drugih poslodavaca i provodi se i u drugim tvornicama mesne industrije poput "Neoplante", "Karneksa" i "Zlatiborca", piše srpski portal Novisad.com.
Čepi je iz iskustva naveo tijek proizvodnje.
"Sve meso koje se vrati zbog isteklog roka, koje smrdi i koje se nije uspjelo prodati, zamrzava se i stoji u komorama te čeka na daljnju preradu. U njega se dodaje češnjak kao prirodni konzervans, a ako je meso potpuno pokvareno, ispere se kiselinom. Koristi se i boja za meso. Ona se dodaje u salame i dimljenu robu iako je to zakonom zabranjeno i u EU i Srbiji. Kad dođe inspekcija, koja se prethodno mora najaviti, svi se dokazi sakriju", rekao je Čepi.
Hvala na hrabrosti za snimanje i davanje ove informacije u javnost!