profil

Kljakoviću Gašpiću mjesec dana zatvora zbog mita od 16 mil. kn

Foto: 'boris scitar'
'pos . .zgb. . .26.05..2008. hep-novi clanovi uprave:rukavina,tvrdic,kljakovic-gaspic,mravak,dvornik,tomasic snimio:boris scitar/vecernji list'
gašpić, faksimil
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
mravak (1)
31.07.2010.
u 21:00
Bivši član uprave HEP-a pridružio se u Remetincu Ivanu Mravku i Petru Čubeliću.
Pogledaj originalni članak

Željku Kljakoviću Gašpiću, bivšem članu HEP-ove uprave te jednom od najbližih suradnika pritvorenog bivšeg šefa HEP-a Ivana Mravka, sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda danas je odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja djela.

Karika u lancu korupcije

USKOK ga sumnjiči zbog zloporabe položaja i ovlasti, pokušaja zloporabe položaja i ovlasti te davanja mita, a njegovo uhićenje u petak u Splitu, odakle je poslije ispitivanja prevezen u Zagreb, zapravo je proširenje istrage o financijskim malverzacijama vezanim uz poslove s Termoelektranom Sisak.

Tom su istragom zbog mita od vrtoglavih 16 milijuna kuna prije bili obuhvaćeni Ivan Mravak i Petar Čubelić, bivši direktor HEP Proizvodnje s trenutačnom adresom u Remetincu. Bivši član HEP-ove uprave uhićen je pošto su iz zatvora na USKOK-ov zahtjev pušteni dr. Ljubo Bušić, direktor Montinga, i Ante Matić, predsjednik uprave Montinga, kojima je Mravak pogodovao pri sklapanju posla za spomenutu termoelektranu. Sumnja se da su dogovorili snižavanje natječajne cijene, zbog čega je Mravku kao protuusluga ponuđeno izdašno mito.

Kljaković Gašpić sumnjiči se da je iskoristivši svoj položaj, uz već pritvoren dvojac iz HEP-a, kao posrednik također sudjelovao u cijeloj operaciji u vezi s mitom.

Prijavljivali ga hepovci

Kako su dr. Bušić i Matić na slobodu izišli nakon što su pred istražiteljima USKOK-a dopunili svoju obranu, lako je moguće da su u svojim iskazima spomenuli Kljakovića Gašpića kao još jednu kariku u lancu preko koje su i došli do Mravka te na kraju i dogovorili uvjete pod kojima su sklopili posao s HEP-om.

Protiv Kljakovića Gašpića, doznajemo, zaposlenici HEP-a podnosili su prijave USKOK-u opisujući prilično detaljno kriminalne radnje u koje je navodno bio upleten još dok je bio na čelu Proizvodnog 
područja Hidroelektrana jug.

Navodi tih prijava provjeravaju se pa nije isključeno da bi istražitelji Kljakovića Gašpića ponovno mogli “češljati” u još nekom od proširenja istraga o malverzacijama u HEP-u.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
22:52 31.07.2010.

Pitam se ko će suditi tim lopovima .Za koga su krali,koji političari ih štite.Svu štetu koju su napravili u HEP-u, riješavat će stalnim poskupljenjima struje.Sve ih treba strpat na goli otok.

BA
barkunada
21:22 31.07.2010.

od 90 se krade naveliko,svi sve znamo, nasreću napokon i policija nekog ulovi, ali opet nema rezultata.nakon nekog vremena sve se zaboravi, najviše je najebo Polančec,ali ni od toga ništa.Kada će se početi zapravo, dosta su trenirali.Di je ukradena lova, zapljene imovine,tajni računi, kada če početi vračati ukradeno.samo nas obične glupane ganjaju, banke i države nas ganjaju i za desetak kuna zovu doma, a gospoda za milijune mjesec dva u zatvor, a najrađe ništa- vidi maestro dokaze su nam pokazivali i na dnevniku. još nas i podjebavaju

Avatar pop84
pop84
00:00 01.08.2010.

Najoštrije se protivim slanja drugova na Goli otok . Pošto su HEP-u , primjerenije je ELEKTRIČNA STOLICA