istarski grijeh

Koji posao! Šogorica V. Ostojića na parceli zaradila 24,7 mil. kuna

Foto: 'Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
'SPECIJAL OBZOR 07.02.2013., Zagreb - Ministar turizma Veljko Ostojic. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Foto: 'Dusko Marusic/PIXSELL'
'04.03.2013., Bale - Drzavno odvjetnistvo ispituje kupoprodaju atraktivnog zemljista pokraj Rovinja, cija je vrijednost nakon urbanizacije porasla s milijun na 25 milijuna kuna, a sumnja se da ga je
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Zoran Milanović, portal
Foto: Duško Marušić/Pixsell
'17.02.2011.-Bale- Plinio Cuccurin Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
06.03.2013.
u 13:00
Svoju tvrtku s turističkim zemljištem vrijednim 25,6 milijuna kuna Sandra Perić prodala je zagrebačkom poduzetniku Dragutinu Biondiću, odnosno njegovoj tvrtki Heruc.
Pogledaj originalni članak

IDS-ov ministar turizma Veljko Ostojić našao se u središtu skandala nakon što su istražitelji Državnog odvjetništva ispitali članove obitelji Mitton o okolnostima prodaje njihova zemljišta na lokaciji Škvačota (općina Bale) Ostojićevoj šogorici Sandri Perić. Ona je 2004. od obitelji Mitton kupila 115.751 četvorni metar zemljišta za jedan euro po kvadratu, dakle za oko 900.000 kuna. Kasnije je to zemljište prostornim planom urbanizirano (turistička namjena) pa mu je vrijednost porasla 30 puta i takvo je zemljište 2007. (sada već vrijedno 25,6 milijuna kuna) Sandra Perić unijela u temeljni kapital svoje tvrtke Škvačota. Nešto kasnije svoju tvrtku s turističkim zemljištem vrijednim 25,6 milijuna kuna Perić prodaje zagrebačkom poduzetniku Dragutinu Biondiću, odnosno njegovoj tvrtki Heruc.

Odbacuje sumnje

Stoga je jasno da je Ostojićeva šogorica Sandra Perić samo na preprodaji tog zemljišta zaradila više od 24 milijuna kuna. Kako se ministar turizma brani tvrdeći da, iako je bio "upoznat i djelomično uključen" u kupnju zemljišta jer se radi o obitelji njegove supruge, osobno nije stekao nikakvu imovinsku korist, odgovor gdje je tih 24,7 milijuna kuna zarađenih kupoprodajom terena potražili smo kod njegove šogorice.

– Nemam nikakvog komentara – odgovorila je Sandra Perić na naše pitanje što je učinila s novcem od prodaje svoje tvrtke Škvačota d.o.o. u čiji je temeljni kapital ušlo i zemljište na istoimenoj lokaciji u općini Bale, a čija je vrijednost procijenjena na 25,6 milijuna kuna. Ministar turizma Veljko Ostojić odbacuje svaku sumnju da je svojim utjecajem kao tadašnji pročelnik za turizam Istarske županije na bilo koji način utjecao na odluku kojom je općina Bale u svom prostornom planu teren Škvačota "ubacila" u turističku zonu. Kao dokaz navodi da od 2004. većinu u Općinskom vijeću imaju ljudi s nezavisne liste Plinija Cuccurina i da su oni izglasali takav prostorni plan. Međutim, ministar Ostojić "zaboravlja" spomenuti da je izradu novog prostornog plana općine Bale pokrenula bivša IDS-ova vlast još 2003., kao i to da se općinski plan samo prilagođavao višem, županijskom prostornom planu. Stoga njegovi oponenti tvrde da je kao pročelnik za turizam izravno mogao utjecati na prostorne planove, ali i iskoristiti povlaštenu informaciju kako bi se njegova šogorica za malo novca mogla dočepati vrijedne parcele koja će nakon urbanizacije vrijediti čak 30 puta više.

Iz Ladonje, političke stranke koja je nastala iz udruge građana na čelu s Plinijem Cuccurinom, objašnjavaju da su oni u Balama preuzeli vlast sredinom 2004., a da je procedura izrade prostornog plana već bila počela u vrijeme bivše IDS-ove vlasti. Štoviše, tvrde da su primjedbama na županijski plan uspjeli znatno reducirati "apetite" ideesovaca pa tako i na lokaciji Škvačota smanjiti turističke kapacitete sa 150 na najviše 80 kreveta.

– Za konkretno zemljište (parcela koju je preprodala Ostojićeva šogorica Sandra Perić, nap. a.) lokacija je utvrđena prethodnim županijskim planom, suglasnost za tu lokaciju dao je i nadležni Mjesni odbor Golaš, a Općinsko vijeće smanjilo je kapacitet sa 150 na 80 kreveta, čime se ta lokacija uklopila u dio razvojne strategije Bala preko stancija – rekao nam je Plinio Cuccurin.

Slično viđenje situacije ponudio nam je i Ladonjin načelnik Bala Edi Pastrovicchio koji je na čelu općine još od 2004. godine. – Ne ulazeći ni u kakve špekulacije – kaže Pastrovicchio – voljeli bismo da se taj projekt realizira jer mislimo da je to za općinu dobro. I on tvrdi da su po dolasku na vlast 2004. već bili zatekli IDS-ov prostorni plan koji je rađen temeljem županijskog prostornog plana.

Naime, općina nije mogla odrediti granice građevinskog zemljišta ako one prethodno nisu bile određene županijskim prostornim planom. Baš u vrijeme kada je Istarska županija pripremala prostorni plan općine Bale, Sandra Perić je županiji podnijela zahtjev da se na toj lokaciji predvidi turistički punkt. Njezin šogor Veljko Ostojić, uz niz drugih funkcija, tada je bio član Županijskog poglavarstva zadužen za turizam i ruralni razvoj te direktor "Brijuni Rivijere", tvrtke iz koje su poslani dokumenti za registraciju tvrtke Škvačota.

Sa šogoricom k bilježniku

Veljko Ostojić džentlmenski je šogorici pripomogao i pri sklapanju kupoprodajnog ugovora s obitelji Mitton od koje je Perić kupila zemljište. U uredu javnog bilježnika Franka Čerine, danas odvjetnika, Ostojić je 15. ožujka 2004. svjedočio da se doista radi o ljudima koji potpisuju ugovor jer su dva člana obitelji Mittoni onamo došla bez osobnih isprava, što potvrđuje i ovjereni javnobilježnički pečat.

>>Ostojić: Ne čudi me da se sada izvlači tema zemljišta u Balama

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 41

NP
novo proljeće
18:13 06.03.2013.

Ako Hrvati misle da su otkrivanjem i kažnjavanjem dijela HDZ-a riješili korupciju onda se grdo varaju, puno, puno "poštenih i podobnih" je još uvijek na djelu. Promislite, kako je Milanovićev brat dobio kredit od Ljubljanske banke i pod kojim uvjetima?

OB
-obrisani-
16:06 06.03.2013.

Guzva za laptop moje je vrijeme isteklo ugodan dan svima :)

ZA
Zagradina
17:59 06.03.2013.

na isti način su im očevi i dede poslje 1945 pljačkali,otimali zemlju hrvatskom narodu u IME NARODA!