PROMO

Koji su česti izazovi s kojima se kompanije i HR odjeli nose?

HR.Weekend
HR.Weekend
HR.Weekend
30.07.2024.
u 12:51
Pogledaj originalni članak

Ovogodišnji HR.Weekend u Rovinju, koji će se održati od 19. do 22. rujna, donosi mnoge zanimljive panele i diskusije, a među panelistima ističu se Goran Ferić, direktor nagrađivanja i operativnih poslova ljudskih potencijala u INA Grupi, te Ana Visković, voditeljica Spanovog HR Development tima. Oboje su se u svojoj bogatoj karijeri susreli s brojnim izazovima koji muče HR odjele i kompanije širom svijeta te će biti izuzetno zanimljivo čuti njihova iskustva i savjete na jednom od najprestižnijih HR i business festivala u regiji.

Balansiranje između nagrađivanja i operativnih poslova

Goran Ferić, koji u INA Grupi vodi nagrađivanje i operativne poslove ljudskih potencijala, pravi je stručnjak kada je riječ o balansiranju između motiviranja zaposlenika i održavanja operativne učinkovitosti, no kao i u svakom poslu, suočava se s izazovima. Kreiranje atraktivnih sustava nagrađivanja i upravljanje zadovoljstvom tijekom cijelog zaposleničkog ciklusa, samo su neki od njegovih zadataka.

HR.Weekend

Moj tim doprinosi razvoju rješenja u području pogodnosti za radnike, digitalizacije HR procesa i dizajna najboljeg mogućeg iskustva za naše interne klijente tijekom provođenja procesa za koje smo mi kao ljudski potencijali zaduženi“, objasnio je.

Govoreći o beneficijama koje zaposlenici cijene, Ferić naglašava fleksibilnost i mogućnost profesionalnog i osobnog razvoja te dodaje da „pored navedenog, zaposlenici ističu da im INA Grupa pruža stabilnost i sigurnost neovisno o tržišnim okolnostima i krizama.“

Jedan od uspješnih primjera strategije nagrađivanja INA Grupe je sustav razvoja karijere u djelatnosti Rafinerija i marketinga. „Sustav se temelji na ciljanom širenju kompetencija kolega na operativnim pozicijama temeljem kojeg oni imaju mogućnost napredovanja, a s napredovanjem raste i kompenzacija za njihov doprinos,“ objašnjava Ferić te ističe kako je INA Grupa usprkos svim izazovima uvijek orijentirana na dobrobit svih zaposlenika.

Razvoj talenata i unapređenja radne kulture

Tvrtka koja je također orijentirana na rast i razvoj je Span, a Ana Visković, voditeljica Spanovog HR Development tima, posvetila je svoju karijeru razvoju organizacije i talenata te unapređenju radne kulture. „Sve inicijative i projekti služe u svrhu podržavanja strateških ciljeva Spana, rasta i razvoja organizacije“, objašnjava Visković.

HR.Weekend

Trenutno se njezin tim fokusira na razvoj menadžmenta. „Span iza sebe ima dosta brz i intenzivan rast, što organski kroz puno novih zapošljavanja, što kroz akvizicije i pripajanja. Organizacija nam je nabujala, a time i potreba za menadžmentom koji će kvalitetno upravljati i isporukom rješenja i usluga prema korisnicima i svim zaposlenicima. Ključno nam je imati razvijen sustav menadžerskih kompetencija i razvojnih planova za svakoga.“

Kao još jedan korak prema napretku je i razvoj digitalizacije te centralizaciju alata i podataka, čime se Span svakako može pohvaliti. „Trenutno radimo na implementaciji sveobuhvatnog HR softvera kako bismo i menadžmentu i zaposlenicima omogućili da na jednom mjestu imaju sve vezano uz praćenje razvoja i učenja, performance management, podatke i historizaciju vezano uz nagrađivanje i benefite”, objašnjava Visković.

Visković će na HR.Weekendu pričati i o hibridnim modelima rada, s čijom se primjenom svakako može pohvaliti i Span. Ova IT tvrtka za računalne usluge i podršku, svojim zaposlenicima omogućava hibridni model rada, prilagođen potrebama i mogućnostima pojedinog odjela. „Što se samih modela hibridnog rada tiče, pokazalo nam se ključno da na razini organizacije postoje generalne smjernice, no da sam model definira voditelj tima za svoje ljude i da im tu ostavimo prostora za fleksibilnost“, ističe Visković. „U današnjem užurbanom svijetu, s puno obaveza, zbivanja koja su svuda oko nas, vjerujem da rad od kuće donosi jedan dio smirenosti i dobro djeluje na naše mentalno zdravlje i nošenje sa svime što je pred nama“, dodaje.

Iako i dalje postoje tvrtke i industrije za čiji je opstanak poslovanja nužan „tradicionalni“ oblik rada, Visković smatra kako „sve one tvrtke koje uspiju svoje poslovanje posložiti na način da podržavaju neki, sebi prilagođen, hibridni način rada, zasigurno će ostvariti kompetitivnu prednost“.

Svako je mnogo izazova s kojima se nose kompanije poput Spana i INA Grupe, no to je ono što ih vodi i motivira za konstantni rast i razvoj. Sve o izazovima s kojima se kompanije i HR odjeli nose, na HR.Weekend pričat će najveći stručnjaci ovih područja.

Spajanje stručnjaka na HR.Weekendu

HR.Weekend u Rovinju bit će savršena prilika za sve koji se bave ljudskim potencijalima da uče od najboljih. Goran Ferić i Ana Visković svojim će iskustvima i znanjem zasigurno pridonijeti kvaliteti panela i predavanja. Njihove različite perspektive - jedan fokusiran na nagrađivanje i operativne aspekte, drugi na razvoj i kulturu - pružit će sveobuhvatan pogled na izazove s kojima se HR profesionalci svakodnevno suočavaju.

Ova kombinacija stručnosti i iskustva na HR.Weekendu obećava bogate rasprave i korisne uvide za sve sudionike. Stoga, ako ste u mogućnosti, ne propustite priliku sudjelovati na ovom događaju i saznati više o tome kako se nositi s izazovima u svijetu ljudskih potencijala.

Sve informacije o još većem i bolju HR.Weekendu možete pronaći pronaći ovdje, ali i na profilima društvenih mreža Instagram, LinkedIn i Facebook.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr