Uoči izbora

Koji Zagorci kandidiraju za Sabor?

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Koji Zagorci kandidiraju za Sabor?
16.11.2011.
u 10:08
Najsigurniji u svoj prolaz je esdepeovac, gradonačelnik Klanjca Željko Kolar jer župan Siniša Hajdaš Dončić, koji je na drugom mjestu, svoj mandat želi izgurati do kraja, a takav ishod otvara mjesto i esdepeovki Dunji Špoljar iz Radoboja
Pogledaj originalni članak

Nakon što su predane sve izborne liste za parlamentarne izbore, Zagorci polako mogu kalkulirati tko će sve ući u novi saziv Hrvatskog sabora. Na temelju predizbornih istraživanja, broj bi se mogao kretati od minimalno tri zastupnika, pa do maksimalnog broja od njih šest. Najsigurniji u svoj prolaz je esdepeovac, gradonačelnik Klanjca Željko Kolar.

Župan neće u Sabor

On je na sedmom mjestu Kukuriku koalicije, no budući da je na drugom mjestu predsjednik Županijske organizacije i župan Siniša Hajdaš Dončić koji svoj mandat župana želi izgurati do kraja, a istovremeno ne može biti i župan i saborski zastupnik, Kolar može biti stoposto siguran u svoj mandat. Ovakav ishod gotovo sigurno otvara mjesto i esdepeovki Dunji Špoljar, diplomiranoj učiteljici iz Radoboja koja je odnedavno i predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena Hrvatske. Kako Kukuriku koalicija planira osvojiti čak deset mandata, vjeruju da bi zastupnik mogao postati i Anđelko Topolovec, načelnik Radoboja, koji je deseti na listi, no osvoje li vlast, prvi na listi Radimir Čačić gotovo sigurno odlazi u Vladu. Visoka očekivanja da će ući u Sabor ima i dosadašnji zastupnik hadezeovac Milivoj Škvorc. Naime,
prema posljednjim istraživanjima iz treće izborne jedinice, upravo je četvrto mjesto posljednje koje jamči ulazak u Sabor. Budući da HDZ ima dosta stabilne glasače i uvijek prolazi nešto bolje nego li to govore ankete, u zagorskom HDZ-u se nadaju u njegov siguran prolaz.

Iako posljednje ankete nisu baš sklone HSS-u i govore kako HSS ne prelazi prag, ulasku u Sabor nada se i prva zagorska HSS-ovka Vlasta Hubicki. Ona je druga na listi, međutim dogovoreno je da u Sabor ide predstavnik one od tri županije koja na izborima u postocima dobije najveći broj glasova i upravo tu zagorski HSS i Vlasta Hubicki vide svoju šansu.

U Sabor za dvije godine

Šesti iz zagorke kvote, predsjednik zagorske podružnice Hrvatske stranke umirovljenika i potpredsjednik stranke na nivou države Josip Kovačić u Sabor bi mogao za dvije godine. Iako je on na 13., pretposljednjem mjestu, i to ne u našoj nego u drugoj izbornoj jedinici, rekao nam je da je on sve dogovorio s drugim na listi iz HSU-a Željkom Šamperom, pa kako mandat ide stranci, svaki od njih bit će u Saboru po dvije godine, s tim da prvo ulazi Šemper.

Zagorci s drugih lista gotovo bez ikakve šanse

Posljednja istraživanja govore da bi mandate u trećoj izbornoj jedinici trebale osvojiti samo tri liste - Kukuriku koalicije HDZ-a i Hrvatskih laburista - stranke rada. Stoga je gotovo sigurno da od zagorskih kandidata više nitko ne može ući u Sabor. Kod HDZ-a gradonačelnik Krapine Josip Horvat na osmom je mjestu, gradonačelnica Pregrade Vilmica Kapac na desetom mjestu, a gradonačelnik Zlatara Miroslav Kopjar na 12. Kod laburista prvi Zagorec je Tomislav Končevski tek na četvrtom mjestu, a u koaliciji HSLS-ZDS na drugom mjestu iza Dragutina Kranjčeca je dr. Stanko Belina, što također sigurno neće biti dovoljno za ulazak u Sabor. Ni lista dr. Ljube
Jurčića, Blok umirovljenici zajedno, Primorsko goranski savez, Hrvatska stranka prava, iako gotovo dostižu izborni prag ,nema ni jednog Zagorca koji može ući u Sabor. Prvi Zagorec je Tomislav Ivanković iz Zaboka koji je tek na devetom mjestu. Tu su još i neke manje koalicije i stranke koje sigurno ne prelaze izborni prag, poput Zagorske stranke u koaliciji sa “zelenima” čiji je kandidat Miljenko Jerneić na prvom mjestu, međutim ni njemu ankete baš nisu sklone.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

MF
mfskolarac
08:27 18.11.2011.

skvorc je cetvrti ali je zato ispred njega na listi MILOŠEVIĆ ???? kakve on ima veze sa zagorjem nek ide u šumadiju

JO
JozoBozo
08:41 18.11.2011.

meni nije jasno zakej je onda i župan na listi ak\' neće iti vSabor?!?!!?Kaj onda nisu deli Šakiru ili Rijanu na listu,one isto tak nečeju vSabor

TI
tihomir17
10:56 18.11.2011.

Treba glas dati velikima kukuruku koaliciji ili HDZ i HSS-u manje stranke samo štete i odnose glasove velikima, kaj HDSS Hrvatska demokratska seljačka stranka ima da radi na izborima u Zagorju i Varaždinu.