Kolumna

Kolinda će biti manje Karamarko, nego Josipović 
on sam iz svog 
prvog mandata

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Kolinda će biti manje Karamarko, nego Josipović 
on sam iz svog 
prvog mandata
08.01.2015.
u 07:48
Rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora ne bi pogodili ni poznati vidovnjaci, a kamoli hrvatske agencije za ispitivanje javnog mnijenja koje su u prvom krugu doživjele fijasko
Pogledaj originalni članak

Rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora ne bi pogodili ni poznati vidovnjaci, a kamoli hrvatske agencije za ispitivanje javnog mnijenja koje su u prvom krugu doživjele fijasko. I puno ozbiljnijim agencijama teško bi bilo predvidjeti pobjednika u tako tijesnim izborima kao što će biti nedjeljni sraz Ive Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović. Samim time što je izborila neizvjesni drugi krug izazivačica Kolinda postigla je ogroman uspjeh. Na početku kampanje nitko joj osim profesionalnih optimista iz HDZ-a i nekolicine njezinih bliskih prijatelja nije davao ikakve izglede da ugrozi Josipovića. Kolinda je u kampanju krenula nesigurno, počinila je nekoliko manjih gafova koje je Josipovićeva medijska mašinerija pretvorila u prvorazredno političko pitanje. Uljuljkan velikom popularnošću u javnosti, što se pokazalo poprilično nategnutim, Josipović je kampanju započeo samouvjereno pa čak i prepotentno. I to mu se vratilo kao bumerang. Sve se promijenilo nakon prvog kruga u kojemu je Grabar-Kitarović dobila neznatno manje glasova od agencijskog favorita. Osokoljena Grabar-Kitarović je u govoru u izbornoj noći krenula u političku ofenzivu, dok je Josipović ostao u grču. Kandidatkinja HDZ-a dobila je neku neobjašnjivu energiju, a njezini govori sada napokon imaju politički eros. Poziva na okupljanje i širi optimizam. Nije zajedljiva i agresivna prema političkom protivniku. Predstavlja se kao političarka od formata koja se potpuno emancipirala od Milijana Brkića i Tomislava Karamarka.

Iako to uporno negira, Ivo Josipović bio je šokiran rezultatima prvog kruga. Umjesto da građanima konačno približi svoju viziju “pravog puta”, on širi moralnu paniku zbog mogućeg povratka HDZ-a na vlast. To je posve legitimno u političkoj borbi, ali je problem što je u ovome slučaju prilično neuvjerljivo. Prije svega, Grabar-Kitarović nije Karamarko i HDZ. Čak i da nema razlike, ne može se aktualni predsjednik do sudnjeg dana pozivati na grijehe HDZ-a.

Iako se Kolinda poprilično osamostalila, još u javnim nastupima previše brani Karamarka i Brkića umjesto da se do kraja pozicionira kao nadstranačka predsjednica. Sada je odjednom i Josipović počeo štititi nepopularnog Milanovića tvrdeći da on možda nije najbolji na svijetu, ali da je još uvijek bolji od Karamarka. U dosadašnjoj kampanji Kolinda je bila uvjerljivija jer je biračima mogla lakše objasniti da će ona biti manje Karamarko nego što će Ivo Josipović biti manje Ivo Josipović iz prvog mandata. Nije, naime, Josipoviću najveći uteg Milanovićeva vlada nego on sam, jer je dopustio da Hrvatska u pet godina njegova mandata potpuno gospodarski potone. Nitko razuman nije očekivao da će Josipović preuzeti vođenje poslova Vlade, jer za to nema ustavnih ovlasti, ali je morao učiniti znatno više. Izabrao je taktiku nečinjenja i bježanja od odgovornosti. Nije kritizirao Milanovića kada je morao, a zauzvrat je dobivao političke ustupke i sinekure za svoje štićenike. Takav pristup možda se najbolje očitava u narodnoj izreci “Selo gori, a baba se češlja”. Dok je Hrvatska propadala, Josipović je “svirao klavir” u bjelokosnim kulama i oblacima Pantovčaka. Ivan Vilibor Sinčić pokazao je da se mogu nametnuti prave teme u javnosti i kada političar ima puno manju društvenu moć i utjecaj nego što ima predsjednik države. Deložacije i ovrhe postale su glavne teme u drugom krugu predsjedničkih izbora. To je i svojevrsna poruka pobjedniku nedjeljnih izbora. Tko god osvoji Pantovčak morat će se više brinuti o “običnim” građanima, a manje o političkim elitama i drugim moćnicima.

>>Kolinda razmišlja 'pravaški', ona mora biti predsjednica, Josipović ništa nije napravio

>>Tko je sve donirao novac predsjedničkim kandidatima

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

ME
Merlin
08:49 08.01.2015.

ne vidim gdje je on to nju poklopio nitko nikić? ti niš ne razmeš, opće ne kužiš koja je koncepija cijele kampanje...ne da mi se tumačit ti, šteta vremena..ali samo usput, a kakve su to onda metode josipovića? partizanske iz četr'es pete, ha? vidim da najavljuje zabranu vožnje glasača u BH, pa daj reci, kaj nije genijalac je odlučio naređivat drugoj državi vozni red za njihove autobuse.. ne mrem belivat. a to kaj Lasta autobusi već zagrijavaju motor na granici Srbije i RH..vozeći kontingent srba da mu daju glas...to nema veze, to nije druga država, aha, pa to je Srbija naši dragi komšije bre, pa to je josipoviću jedna država..nda, onda štima, onda busevi mogu krenut...strava..

NI
niks100
08:46 08.01.2015.

Nisam vidovnjak ali znam da ce Kolinda pobijediti.

Avatar zabadalo5
zabadalo5
08:31 08.01.2015.

Rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora su sasvim jasni - Hrvatska će dobiti prvu predsjednicu!