Kolinda Grabar Kitarović

Na webu slika s inauguracije, biografija i više ništa

Foto: HINA/POOL/Damir Sencar/PIXSELL
Na webu slika s inauguracije, biografija i više ništa
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
07.04.2015.
u 15:15
O suradnicima, ovlastima koje ima, odlukama koje je donijela... ni riječi
Pogledaj originalni članak

Premda je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović stupila na dužnost prije više od mjesec dana (mandat joj je počeo 19. veljače), njena internetska stranica izgleda kao da uopće nema ured. Na webu Ureda predsjednice, naime, ne može se naći nijedan podatak koji bi zainteresiranim građanima, novinarima ili bilo kome drugome dao predodžbu o tome čime se bavi nova šefica države i tko su joj suradnici.

Na prvoj stranici postavljena je mala fotografija predsjednice s inauguracije, a lijevo od nje istaknuto je pet rubrika: predsjednica Republike, govori i izjave, Ured predsjednice, priopćenja i obavijesti, bivši predsjednici. Kada se klikne na polje “predsjednica Republike”, otvara se tekst opširne biografije koja je sročena s dozom poetike i potpuno odudara od forme u kojoj se svuda u svijetu pišu biografije dužnosnika.

Biografije su u pravilu kratke, s najbitnijim činjenicama koje se odnose na obrazovanje i karijeru dužnosnika, dok se podaci o privatnom životu svode na bračno stanje i broj djece. No ni ta biografija, kao ni jedan drugi podatak nije prevedena na engleski jezik iako je prijevod predviđen. Pod rubrikom Ured predsjednice navode se telefonski brojevi i mailovi predstojnika Ureda, pročelnice Kabineta, protokola i službe za odnose s javnošću, ali se ne spominje ime nijednoga suradnika predsjednice.

O tome koje su ustavne ovlasti šefice države, koje je odluke donijela, sastavu Komisije za pomilovanja, također nema ni slova.Glasnogovornik predsjednice Luka Đurić na pitanje zašto se ne postavi web odgovara da se još radi na novoj sistematizaciji Ureda predsjednice. Plan je, kaže, da se paralelno s usvajanjem nove sistematizacije podigne i novi web sa svim informacijama.  

  >> 'Uvijek sam instinktivno znala kako se ponašati u blizini zmija'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 47

OX
oxymoron
16:19 07.04.2015.

Gdje bi Kolindi bio kraj kad bi imala tako bogato medjunarodno politicko iskustvo kao drugarica novinarka Ivanka Toma?

MA
matejcro
16:38 07.04.2015.

@arheolozim: Zar si ti jedini aktivan iz Foruma Mladih? Cudno mi, obicno dolazite u coporu.

DU
Deleted user
16:10 07.04.2015.

Kolinda, izrekla si rijec domovina vise nego svi u vladi s Yusipovicem zajedno. To je akt i to neke jako jako boli! A nama drugima jako jako pase...samo naprijed!