ćanjdan sjećanja

Kolona će se ove godine u Vukovaru kretati drugom trasom

Foto: Branimir Bradarić
dan sjećanja,vukovar
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Željko Sabo
Foto: Branimir Bradarić
dan sjećanja,vukovar
11.11.2013.
u 15:49
Novinarima je predstavljen i službeni plakat koji je i ove godine izradio poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić.
Pogledaj originalni članak

Sve je spremno za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara koje se ove godine održava pod sloganom Vukovar – mjesto posebnog pijeteta. Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo je na današnjoj konferenciji za novinare najavio da će 18. studenoga u Vukovar doći kompletna Vlada RH kao i predsjednici RH i Sabora te da se i ove godine očekuje veliki broj posjetitelja iz Hrvatske i dijaspore.

Pozvao je i sve okupljene na dostojanstveno ponašanje kako bi na pravi način odala počast poginulima i nestalima u obrani Vukovara i stvaranju neovisne Hrvatske. Najavio je i da će se radi radova u središtu grada, koje se popločava i asfaltira, kolona sjećanja najvjerojatnije kretati novom trasom prema Memorijalnom groblju gdje će biti služena misa i polagani vijenci.

Zdravko Komšić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, rekao je da je nova trasa kretanja kolone sjećanja veliki minus za gradsku upravu te da je gradska vlast morala učiniti sve da radovi budu završeni na vrijeme. Za razliku od prošlih godina ove godine vijence neće polagati svaka hrvatska županija ponaosob nego će u ime svih županija jedan, zajednički, vijenac
položiti Hrvatska zajednica županija. Iako je ranije najavljeno, a to je uvršteno i u službeni program obilježavanja, Udruga braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko – srijemske županije neće predvoditi kolonu.

– U svjetlu najnovijih događanja i raznih manipulacija imenom udruge članice Udruge braniteljica su donijele odluku da će povući raniju potvrdnu odluku prema kojoj su one trebale predvoditi kolonu sjećanja. Mi ćemo i ove godine sudjelovati u koloni ali nećemo biti na njezinom čelu, rekla je Violeta Grdić, predsjednica Udruge.

Komentirajući ovu odluku Komšić je rekao da je Udruga braniteljica iz njemu nepoznatih razloga odustala od toga da bude na čelu kolone sjećanja kao i da će naknadno biti donesena odluka koja će točno udruga ove godine biti na čelu kolone. – Treba razlučiti borbu protiv ćirilice i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara jer su to dvije različite stvari, a neki ih miješaju, rekao je Komšić dodajući da očekuje kako će sva dešavanja u okviru programa proći dostojanstveno. 

Novinarima je predstavljen i službeni plakat koji je i ove godine izradio poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić. U obrazloženju idejnog rješenja plakata, kojim dominira natpisna ploča koja se postavlja pri obilježavanju ulica a na kojoj piše Vukovar mjesto posebnog PIJETETA, stoji kako taj slogan podvlači trenutak potrebe da se gradu heroju prizna njegova uloga u stvaranju, a posebice u međunarodnom priznanju RH.

Načelnik PP Vukovar Miro Bradić najavio je da će 18. studenoga u Vukovaru, od 9 do 14 sati, vrijediti poseban režim prometa te pozvao sve građane da se pridržavaju uputa policije i poštuju prometne znakove koji će usmjeravati promet. Rekao je i da će ovogodišnju kolonu, u kojoj će biti više štićenih osoba, osiguravati više od 250 policajaca koliko ih je bilo prošle godine. Uz policijske službenike na osiguravanju kolone sjećanja biti će angažirano i oko 150 redara inače članova braniteljskih udruga.

>> Poznato referendumsko pitanje Stožera

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

ZD
zdepar
16:00 11.11.2013.

mi jedva čekamo da se sdp-ova kolona već jednom počne kretati u drugom pravcu - prema izlazu

DI
Dingač
07:49 12.11.2013.

nevjerojatno koliki je bezobrazluk sabe i vlade . za njih su četnici koji se svim silama bore protiv latinice i za ćirilicu hrvatski građani a zbog takvih je pola hrvatske zavijeno u crno . pa ta Stanimirovićeva i Pupovca ćirilica je dovela i aktivirala četničke koljače u hrvatskoj . čak su i puteve u vukovaru počeli zatvarati da bi svi morali ići istom kolonom kojom idu i oni koji se smiju hrvatskim pokojnim braniteljima . treba povesti vladu u minska polja koja su ostavljena neočišćena pored vukovarskih kuća . možda ih Stanimirović i pupovac počnu razminirati kao što su ih oni i njihova braća četnici postavljali da ginu hrvati i hrvatice . i dvadeset godina nakon rata još uvijek su ćirilične mine tu u hrvatskoj ali to je za josipovića i vladu znak ljubavi i bratstva i jedinstva . nema zaborava i oprosta za zločince četnike i njihove simpatizere . nisu hrvatski branitelji dali živote da četnici obilaze njihove grobove i uvode ćirilicu već su se borili protiv tog zla .

KI
Korisničko ime
20:51 11.11.2013.

"Uz policijske službenike na osiguravanju kolone sjećanja biti će angažirano i oko 150 redara inače članova braniteljskih udruga"............i vjerojatno inace zaposlenika Klemm security . :), ili mozda decki volontiraju ?