Komemorativna akademija u povodu sjećanja na žrtve holokausta

27.01.2006.
u 16:29
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Komemorativna akademija u povodu Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta održana je danas u Zagrebu u organizaciji Hrvatsko-izraelskoga društva (HID) i Udruge Bet Israel (Kuća Izraela) kojoj su, među ostalima, nazočili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Shmuel Meirom.

Na početku komemorativne akademije nastupio je mješoviti pjevački zbor "Lira" koji više od pola stoljeća njeguje židovske i hrvatske napjeve.

Predsjednik HID-a Mihael Montiljo, voditelj Lire, predložio je da se svi zajedno uključimo u obnovu zagrebačke sinagoge vodeći se pri tomu dobrim primjerom Njemačke.

Rekavši da se holokaust i njegove žrtve ne smiju zaboraviti te da je edukacija najbolji način da se to postigne, Montiljo je istaknuo da bismo u Hrvatskoj trebali moblilizirati sve snage kako bi naša zemlja postala primjerom suživota i tolerancije.

O holokaustu su govorili i rabin Kotel Da-Don koji je održao i molitvu za mrtve (kadiš), povjesničar Ivo Goldstein i novinarka Jasminka Domaš.

Rabin Da-Don izrazio je zadovoljstvo što se u Hrvatskoj obnavljaju sinagoge, spomenuvši kako je u četvrtak bio na jednom takvom događaju u Rijeci.

Iskustvo holokausta trebalo bi, istaknuo je, biti univerzalna poruka protiv rasizma bilo kojega oblika, primjerice, kao danas uperena protiv muslimana u Europi ili crnaca u SAD-u. Židovi bi, smatra, trebali biti predvodnici te borbe kako bi doista bili "svjetlo narodima".

Ivo Goldstein podsjetio je da je tijekom holokausta u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini stradalo između 75 i 80 posto članova židovske zajednice.

U prošlome stoljeću koje nažalost doista možemo nazvati stoljećem genocida ipak ni jedan po svojoj dugotrajnosti i sustavnosti nije bio tako strašan kao onaj nad Židovima, istaknuo je.

Jasminka Domaš smatra pak da Židovi danas trebaju preuzeti odgovornost za suživot.

(Hina)

Pogledajte na vecernji.hr