pozivaju na cijepljenje

Komora medicinskih sestara ograđuje se od prosvjeda: Podržavamo COVID potvrde u zdravstvu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.10.2021.
u 16:12
Jutros su ispred bolnica nekoliko hrvatskih gradova izbili prosvjedi jer je s današnjim danom COVID potvrda za ulazak u bolnice postala obavezna
Pogledaj originalni članak

Nakon Hrvatske liječničke komore, uvođenje COVID potvrda u sustav zdravstva podržala je i Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS).

Podsjetimo, jutros su ispred bolnica nekoliko hrvatskih gradova izbili prosvjedi jer je s današnjim danom COVID potvrda za ulazak u bolnice postala obavezna. HKMS je ponašanje takvih pojedinaca okarakterizirala kao neprihvatljive jer ''iskorištavaju situaciju i manipuliraju pojedincima zaposlenima u sustavu zdravstva''.

''Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) jasno i nedvojbeno podržava odluku o uvođenju COVID potvrda u sustavu zdravstva te se ograđuje od stavova desetak svojih članova koji su jutros protestirali pred nekoliko bolnica zbog uvođenja potvrda i testiranja. 

“Nekoliko desetaka medicinskih sestara i tehničara prosvjeduje ispred bolnica protiv mjera čiji je cilj sprečavanje širenja infekcije COVID-19, umjesto da poštuju medicinska pravila, testiraju se i rade s pacijentima na svojim radnim mjestima. Većina medicinskih sestara je cijepljenja (oko 72 % onih koje trenutno rade), dodatni dio je prebolio COVID. Komora očekuje da one medicinske sestre koje se nisu cijepile i nisu preboljele, redovito obave testiranje kao standardnu mjeru zaštite protiv infekcije. Testiranje je način kako ćemo maksimalno zaštititi pacijente o kojima skrbimo”, rekao je predsjednik HKMS-a, Mario Gazić dodajući kako je njihova odgovornost dvostruka.

Medicinske sestre i tehničari imaju odgovornost prema sebi i svojim bližnjima, ali i prema pacijentima.  Stoga, medicinske sestre i tehničari, kao i svi drugi u sustavu zdravstva, moraju  poduzeti sve što mogu u svrhu zaštite zdravlja svih naših građana.

Komora medicinskih sestara smatra neprihvatljivim pokušaje pojedinaca izvan zdravstvenog sustava da iskorištavaju ovu situaciju i manipuliraju pojedincima zaposlenima u sustavu zdravstva. 

Komora još jednom poziva sve medicinske sestre i tehničare, koji se do sada nisu cijepili protiv COVID-19 a nemaju medicinske kontraindikacije za cijepljenje, da to što prije učine.

Cijepljenje je jedini izlaz iz epidemije s kojom se Hrvatska bori već više od godinu i pol dana. Prednosti cijepljenja daleko su veće od mogućih nuspojava i nema dileme da cijepljenje sprječava teže oblike bolesti COVID-19, boravak na respiratoru i u konačnici smrt'', napisali su u priopćenju.

>> VIDEO Pavo Kostopeč o promjenama u Holdingu: Jesu li otišli zbog nestručnosti ili se odustaje od nulte tolerancije na korupciju


 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Mega_London
Mega_London
16:32 04.10.2021.

Zašto se ne testiraju SVI zdravstveni djelatnici? Zašto se testiranje SVIH zdravstvenih djelatnika nije uvelo još na početku pandemije? Onda nije bila bitna sigurnost pacijenata?

TI
Tide
19:33 04.10.2021.

Vrijeme je da se skinite Narodu s grbače,sindikati,komore,udruge svi ste samo produžena ruka politike. Odlazite.

DU
Deleted user
20:39 04.10.2021.

politika je odlučila da je epidemija kod cijepljenih završila. 0 testiranih 0 zaraženih. od početka politički projekt koji se bori da mu još ne istekne rok trajanja. koliko su silne uvozne medicinske maske i dezinficijensi imale učinak na epidemiju- nimalo. locdown i uništenje ekonomije- nimalo. cijepiva svih vrsta- nimalo. na kraju ostaju najbitniji testovi kao oruđe politike. u čuvenom prvom valu broj testova se proporcionalno povećava s padom r faktora virusa i udjela postotka pozitivnih, pa tako na početku imamo 100 testiranja i 30 pozitivnih a prema kraju 1000+ testova i jednoznamenkasti broj +. i taj su graf prikladno pokazali kao svoju čuvenu pobjedu nad virusom.