USVOJEN ZAKON

Konačno zabrana programiranog kvarenja perilica, hladnjaka...

Foto: Marko Lukunic/Vecernji list
Zagreb: Pretvorite auto u rezance, a pritom i zaradite koju kunu
Foto: Goran Stanzl/Vecernji list
Zagreb: Trgovina bijele tehnike Ekos u Škorpikovoj ulici
Foto: Goran Stanzl/Vecernji list
Zagreb: Trgovina bijele tehnike Ekos u Škorpikovoj ulici
17.01.2024.
u 14:52
Počinje teći vrijeme koje je dano industriji da se prilagodi, a promjene će najkasnije biti usvojene do 2026. godine.
Pogledaj originalni članak

Europski parlament danas je velikom većinom usvojio zakon kojim se zabranjuju ugrađeni kvarovi, uvode oznake trajanja uređaja te povećavaju mogućnosti popravka, priopćili su iz ureda europarlamentarke Biljane Borzan koja je bila izvjestiteljica i pregovaračica Europskog parlamenta za donošenje tog zakona, odnosno Direktive o jačanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji boljom zaštitom od nepoštenih praksi i boljim informiranjem.

- Danas smo stavili ljude ispred profita! Čak 94% građana vjeruje da su uređaji koje su kupovale naše mame i bake trajali dulje od ovih koje možemo kupiti danas. Istraživanja pokazuju kako se uređaji najviše kvare između druge i treće godine upotrebe, taman kada istekne obavezno zakonsko jamstvo. U Hrvatskoj se građanima najviše kvare mobiteli i tableti, slijede ih printeri, sušilice, perilice za rublje i laptopi. Kupovina takvog uređaja je veliki financijski udarac za naše građane - rekla je Borzan. Prema istraživanju koje je provela, više od 80% građana smatra kako na uređajima treba pisati koliko će trajati. Nova oznaka na njima ubuduće će tako pokazivati koliko godina proizvođač jamči da će proizvod trajati.

– To će također potaknuti proizvođače da nude kvalitetnije proizvode. Budući da čak 60% građana EU ne zna da imaju obvezno zakonsko jamstvo od minimalno dvije godine na svu robu bez obzira na proizvođača, podsjetnik će biti u svim trgovinama - objasnila je eurozastupnica.

– Tvrdi i kako je niz lažnih tvrdnji na tržištu u što će se uvesti reda. U EU ih je, naime, više od 1200, a jedva trećina ima neki oblik provjere. Tvrdnje kao "bio", "prirodno", "reciklirano", s "manje emisija do 2023." zabranit će se ako nemaju strogo provjereno uporište. Tvrdnje da neki proizvod ima pozitivan ili neutralan utjecaj na klimu bazirane na neutralizaciji ugljika bit će pak zabranjene jer to znanstveno nije moguće. Zakon je usvojen s 593 glasa za, 21 protiv, 14 suzdržanih. Direktivu formalno treba odobriti i Vijeće EU, a države članice bi je u roku dvije godine, do 2024., trebale prenijeti u nacionalna zakonodavstva.

VEZANI ČLANCI:

PROMO

Europski parlament usvojio Rezoluciju o nezaraznim bolestima koja potiče korištenje e-cigareta i ostalih alternativnih proizvoda u borbi protiv pušenja

Europski parlament vidi proizvode poput e-cigareta, grijanih duhanskih proizvoda i nikotinskih vrećica važnim za postizanje ambicioznog cilja smanjenja stope pušenja u EU na svega 5 posto. Važno je da to prepoznaju sve članice kako bi građanima omogućili ispravne i znanstveno utemeljene informacije o manjoj štetnosti tih proizvoda u odnosu na cigarete i njihovoj učinkovitosti za prestanak pušenja

VIDEO Bageri ponovno na Jadranskom mostu: Kreće nova runda važnih radova nakon koje se vraćaju tramvaji

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TR
Trabant
15:14 17.01.2024.

I zasto do 2026. ako Francuzi vec imaju taj zakon.Samo mazanje ociju pred izbore

TR
Trabant
15:13 17.01.2024.

To nesto kao privatnost podataka pa danas ne mozemo nista procitat ako ne kliknemo „prihvacam“ iako ljudi pojma nemaju sta prihvacaju jer ako udes da procitas treba ti cijeli dan