Drenovci

Koncertom obilježena obnova narodnih nošnji područja stradalog u poplavi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Koncertom obilježena obnova narodnih nošnji područja stradalog u poplavi
22.05.2016.
u 00:15
Kao posebni gosti nastupili su članovi Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado".
Pogledaj originalni članak

U Drenovcima, selu u županjskoj Posavini, večeras je prigodnim koncertom obilježen završetak projekta obnove narodnih nošnji i glazbala koja su stradala u poplavi tijekom 2014. godine. Na koncertu je sudjelovalo 12 kulturno-umjetničkih društava i četiri pjevačke skupine s područja županjske Posavine. Kao posebni gosti nastupili su članovi Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado".

- U cijeli projekt bio je uključen velik broj pojedinaca i ustanova kao i cijela lokalna zajednica s poplavljenog područja. Upućujem čestitke svima koji su sudjelovali u provedbi obnove kulture baštine ovoga područja. Marom cijele vaše zajednice ujedinjene s strukom tradicijsko naslijeđe Cvelferije vraćeno je ponovno svome zavičaju. Ovo je bio prvi projekt Ministarstva kulture u kojem je obnova zahvatila cijelo jedno etnografsko područje, rekao je ministar kulture Vlade RH Zlatko Hasanbegović koji je nazočio koncertu.

Istakao je i kako je koncertom na simboličan način predano na trajno korištenje 129 različitih primjeraka tradicijskog odjevnog inventara sa svim pripadajućim odjevenim dodacima te ručno rađena tradicijska glazbala odabrana prema tipičnom sastavu nekadašnjih cvelferijskih orkestara. Rečeno je i kako je izrađeno ukupno 84 kompleta nošnji (62 kompleta slavonskih šokačih nošnji, 20 kompleta za bošnjačku i dva kompleta za slovačku nacionalnu manjinu, 18 valjanih šokačkih vesti špenzleta, muški šokački kaput od čohe i muška šokačka bunda i cifrani kožuh).

>>Ministar Kuščević: Prošla Vlada napravila je dobar posao tijekom obnove poplavljenih područja

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

NO
Norway
09:56 22.05.2016.

Hrvati cuvaju i obnavljaju svoje blago i kulturu od poplave i najezde abolirane crvene marame i titovke.Pozdrav najboljem Ministru u Vladi RH.

NO
Norway
10:53 22.05.2016.

Branimire, iznenadjeni smo vasim uspjehom da objavite ovaj clanak.Uredjivacka politika VL u pravilu plasira zahtjeve Vrdoljaka za smjenom Ministra barem pet puta tjedno,"popularnost" Milanovica i zabrinutost Sincica za dorucak,rucak i veceru,Karamarkovu aferu svakih pola sata.

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
10:50 22.05.2016.

Hasanbegovića za predsjednika HDZa i Vlade RH.