smreke iz petrijanca

Konkurentniji smo od Austrijanaca i Mađara jer su nam smreke svježe

Foto: MARKO JURINEC / PIXSELL
Konkurentniji smo od Austrijanaca i Mađara jer su nam smreke svježe
24.11.2010.
u 08:00
Obitelj Oreški iz Petrijanca spremna je za predbožićnu sječu običnih i srebrnih smreka, pančićevih omorika te koloradske jele
Pogledaj originalni članak

Smreke i jele spremne su za božićne i novogodišnje praznike. Obitelj Oreški iz Petrijanca počela ih je iz hobija uzgajati prije 20 godina, potom su shvatili da je to biznis, a danas im se investicija počinje isplaćivati.

- Uzgajamo obične i srebrne smreke, pančićevu omoriku te koloradsku jelu. Velike su od 1 do 3 metra, no ako tko treba, može i veća. Ili u loncu! – priča Andrija Oreški, inženjer poljoprivrede i šumar u mirovini, koji posao vodi sa sinom Tihomirom i snahom Danijelom.

Režu ih neposredno pred prodaju, kako bi izdržale dva do tri tjedna bez padanja iglica u kući. Najbolja su po tom pitanju, kaže Oreški, srebrna smreka i omorika, no obična je smreka dvostruko jeftinija.

Smreke i jele uzgajaju na šljunčanom polju u Petrijancu. To je polje nepogodno za povrće, no zbog svoje je pH vrijednosti pogodno za drvca.

- Ranije se dosta uvozilo iz Austrije i Mađarske, no sad je tamo skuplje, a mi smo konkurentniji jer nudimo svježija drvca. Počet ćemo ih prodavati desetak dana uoči Božića, kod kuće te u dvorištu jedne tvrtke u Optujskoj ulici – kaže Oreški.

Njihova drvca, dodaje, neki će prekupci prodavati i na Starom sajmištu. Taj je prostor gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok dodijelio Gradskoj tržnici za „prodaju božićnih jelki“ od 17. Do 24. Prosinca. Tržnica će zakupcima prostora odrediti visinu naknade, a od prikupljenog novca, obvezao ih je gradonačelnik, platit će održavanje i čišćenje Starog sajmišta.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KR
krka
19:47 24.11.2010.

Čovjek dela i uspel je. Ovo znači, na sreču da se u lijepoj našoj i od rada, glej čuda, more pristojno živjeti. Gospon, iskrene čestitke!