Dragutin Lesar:

'Konkurentnost se poistovjećuje s plaćama i troškom rada'

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
'Konkurentnost se poistovjećuje s plaćama i troškom rada'
29.10.2013.
u 13:12
Šef laburista Dragutin Lesar kaže da se u Hrvatskoj konkurentnost najčešće poistovjećuje sa plaćama i troškom rada
Pogledaj originalni članak

Vijest da je Hrvatska na ljestvici Svjetske banke o uvjetima poslovanja \"Doing Business\" s 84. pala na 89. mjesto te da tako na ljestvici od 189 zemalja našla iza Kosova za HDZ je očekivana.

Bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač kaže da takve informacije nažalost nisu iznenađenje.

Nema poboljšanja

- Sve što smo govorili na početku donošenja raznoraznih mjera koje su pogubno djelovale na hrvatsko gospodarstvo početkom rada ove Vlade, sada su direktno i posljedice koje na žalost osjećamo i danas u padu svih pokazatelja gospodarske aktivnosti, time i standarda hrvatskih građana, povećanje broja nezaposlenih. Ne može se ništa drugo niti očekivati. Sve ono što se donosilo i događalo protekle dvije godine rezultiralo je svim negativnim trendovima gospodarstva, a to je onda i direktan utjecaj na procjenu svih međunarodnih financijskih agencija. I dokle god Vlada nastavlja s poreznom represijom, dok nastavlja s dodatnim pogoršanja pravne sigurnosti, prečestim mijenjanjem uvjeta u poslovanju, sve će se to i nadalje reflektirati na negativne trendove – uvjeren je Popijač. Iako je Svjetska banka pohvalila činjenicu da je Hrvatska poboljšala poslovnu klimu uvođenjem reforme, između ostalog i u plaćanje poreza, Popijač smatra da se poreznom presijom ništa nije poboljšalo.

- Naprotiv, negativno je utjecalo i na potrošnju i na poslovne poduzetničke aktivnosti. Dakle sve ono što je usmjeravano prema tom dodatnom poreznom pritisku čestim mijenjanjem uvjeta poslovanja je potpuno negativno i kontraproduktivno učestvovalo na ukupne trendove i naplate poreza i poduzetničkih aktivnosti – smatra Popijač.

Pitanje dostupnosti kapitala

Šef laburista Dragutin Lesar kaže da se u Hrvatskoj konkurentnost najčešće poistovjećuje sa plaćama i troškom rada.

- Međutim, iz analize danas objavljenih podataka vidljivo je da je Hrvatska pala na pet područja koje Svjetska banka prati, a to je zaštita ulagača, izdavanje građevinskih dozvola, dostupnost električne energije, uknjižba imovine i dostupnost kredita. Za prve četiri stvari je nadležna izvršna vlast, međutim upozorenje mora biti alarmantno da je dostupnost kredita razlogom pada konkurentnosti u Hrvatskoj, s jedne strane banke u Hrvatskoj tvrde da ima novaca k\'o blata, ali da nema dobrih projekata za financiranje, s druge strane Svjetska banka je utvrdila da je pitanje dostupnosti kapitala jedan od razloga zašto Hrvatskoj konkurentnost pada. Dakle na financijskom tržištu očito se događa nešto. Ja bih rekao slobodno strane banke u Hrvatskoj ne žele kreditno pratiti ozbiljne investitore – komentira Lesar.

>> Hrvatska lošija i od Kosova! Linić: Dobro smo odradili posao

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.