STROGO ZAŠTIĆENA

Kornjača i dalje na Čiovu, mještani tvrde: 'Ugrizla je četiri kupača, situacija je neugodna'

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Pula: Dvije glavate želve nalaze se na oporavku u Pulskom akvariju
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Glavate želve vraćene u more nakon oporavka u Pulskom akvarijumu
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Želva s udicom u jednjaku stigla u Centar za oporavak u Puli
21.08.2023.
u 20:03
Mještani Slatina tvrde da je glavata želva nedavno ugrizla četiri kupača, a uočena je ondje još početkom kolovoza i kreće se na morskom prostoru dužine oko pet kilometra
Pogledaj originalni članak

Morska kornjača glavata želva i dalje je na području Slatina na otoku Čiovu gdje je ugrizla više kupača, a riječ je o strogo zaštićenoj životinji. "Nije uobičajeno da se morska kornjača nalazi blizu obale više dana, ali tu se ne može ništa učiniti jer je to strogo zaštićena životinja, a čovjek ulazi u njen dom", rekao je profesor sa Sveučilišnog odjela za studije mora na splitskom Sveučilištu Alen Soldo.

Mještani Slatina tvrde da je glavata želva nedavno ugrizla četiri kupača, a uočena je ondje još početkom kolovoza i kreće se na morskom prostoru dužine oko pet kilometra. Situacija, kažu mještani, postaje neugodna jer je do sada ugrizla više osoba i to izaziva uznemirenost kupača na plaži u Slatinama. 

Prema svjedočenju Slatinjana, ta kornjača ima ogromnu glavu i duga je više od jednog metra.  Odrasle jedinke dostižu duljinu oklopa i do 110 centimetara i tjelesnu težinu do 115 kilograma. Ime je dobila prema karakteristično velikoj glavi sa snažnim čeljusnim mišićima.

POVEZANI ČLANCI:

Opet na Čiovu

Anu (25) je kornjača napala još u srpnju: 'Mislile smo da je izolirani slučaj, nije nimalo smiješno'

Anu Frlan (25) iz Karlovca 23. srpnja napala je kornjača na Čiovu. Završila je na hitnoj pomoći, gdje je dobila injekciju protiv tetanusa, a bol je bila strašna. Nije nikome prijavljivala slučaj misleći da se radi o čudnom neuobičajenom incidentu, no nakon što su se proteklih dana u medijima zaredali natpisi o napadima kornjača na Čiovu zaključila je, zajedno s mamom, kako se nešto treba učiniti.

Profesor Soldo napomenuo je da se glavate želve ne mrijeste u Jadranu nego je Jadran područje gdje se hrane.

"U potrazi za hranom znaju doći bliže obali i time blizu kupača, pri čemu se mogu osjećati ugroženo njihovim prisustvom iako ih najčešće kupači nisu ni svjesni. Hrane se spužvama, ježincima, meduzama i manjim ribama", rekao je.

Po njegovim procjenama, ta će kornjača boraviti u moru na području Slatina dok se ne počne smanjivati temperatura mora, a potom će otići na veće dubine. Na stranici Instituta Plavi svijet, za glavate želve se navodi da žive do 60 godina.

Sjeverni i srednji Jadran, zajedno s zaljevom Gabes u Tunisu, dva su najplića područja (manje od 200 metara dubine) u Sredozemlju, a veliki broj pronađenih označenih jedinki u tim dvama područjima ukazuje na važnost nekritičkih staništa za glavate želve, navodi se na toj stranici.

>> VIDEO Benzinska počela prodavati i kruh: 'Peklo se preko noći'

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Mlečanka
Mlečanka
20:22 21.08.2023.

kornjača ima pravo da ugrize one koji ju maltretiranu..🐢🐢🐢

MO
moreplovac
23:09 21.08.2023.

Bolje kornjača, nego morski pas.

Avatar gusjenica
gusjenica
21:36 21.08.2023.

Ulovite ju, pa u gliser i deset milja na neko pusto mjesto.