ANALIZA

Koronom u ovom trenutku zaraženo 2077 učenika, dvije škole imaju online nastavu

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
Online nastava za učenike nižih rezreda Osnovne škole
Foto: Igor Kralj/Pixell
online nastava
21.10.2021.
u 17:26
Najviše zaraženih osnovnoškolaca ima u Gradu Zagrebu gdje je pozitivan 401 učenik te u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja ima 126 zaraženih osnovnoškolaca.
Pogledaj originalni članak

U cijeloj zemlji trenutno su dvije škole, barem prema prijavi Ministarstvu obrazovanja, zbog zaraze virusom SARS-CoV-2 morale za svoje učenike organizirati online nastavu. Tako se nastava na daljinu provodi za učenike Osnovne škole “Vitomir Širola-Pajo” u Nadešćini, koji će nastavu po C modelu pohađati sve do petka 22. listopada.

Fizički će se u učionice ti učenici vratiti u ponedjeljak, dok će sve do 10. studenog na online nastavi biti svi učenici područne škole “Dr. Blaž Jurišić” u Vrgadi, koja je u sastavu Osnovne škole Pakoštane. Oni su pak u izolaciju, odnosno na C model školovanja, o čemu odlučuju lokalni stožeri, prebačeni 8. listopada. I dok su oni otišli kućama, istog je dana istekla izolacija zagrebačkim srednjoškolcima Tehničke škole “Ruđer Bošković”, koji su već početkom ove školske godine zbog zaraze prebačeni na nastavu na daljinu. Ne baš popularan oblik nastave okusili su od početka ove školske godine i srednjoškolci Srednje škole Gračac koji su se s ovim tjednom vratili u svoje učionice. Naime s početkom ovog tjedna u svim našim županijama bilo je ukupno 5848 učenika osnovnih i srednjih škola kojima je izdana mjera samoizolacije.

Među njima prednjače osnovnoškolci, a najviše samoizoliranih je u osnovnim školama Grada Zagreba, njih 1259. Najmanje samoizoliranih osnovnoškolaca ima u Krapinsko-zagorskoj županiji u kojoj je ta mjera propisana za 12 učenika. U Hrvatskoj je prema dostupnim podacima u ovome trenutku 2077 učenika koji su zaraženi virusom, a statistika opet ne ide na ruku učenicima osnovnih škola među kojima su 1323 zaražena. Kada se promatra po županijama, najmanje zaraženih učenika je u Istarskoj i Požeško-slavonskoj županiji koje imaju po 12 učenika osnovnih škola koji su pozitivni na SARS-CoV-2. Najviše zaraženih osnovnoškolaca ima u Gradu Zagrebu gdje je pozitivan 401 učenik te u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja ima 126 zaraženih osnovnoškolaca.

U cijeloj je Hrvatskoj 261 djelatnik, među koje se ubraja i nastavno i nenastavno osoblje osnovnih i srednjih škola, pozitivan na COVID-19. Po dvoje nastavnika koji su bolesni bilježi Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Koprivničko-križevačka i Istarska županija, dok je u Gradu Zagrebu 47 djelatnika osnovnih i srednjih škola koji su zaraženi.

Prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite jučer su zabilježena 3162 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je znatan porast u odnosu na prošla dva tjedna. Umrle su 23 osobe. Broj zaraženih u posljednjem danu veći je za više od 50 posto u odnosu na prošlu srijedu kad su potvrđena 2022 nova slučaja, dok je prije dva tjedna Hrvatska brojila 1925 novih slučajeva. Više od 3000 zaraženih zabilježeno je zadnji put još u travnju. Testiran je 10.691 uzorak, a udio pozitivnih iznosi gotovo 30 posto.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

SO
Sir Oliver
16:46 22.10.2021.

Prste k sebi od djece, farmaceutske sluge!

Avatar BlueEyes
BlueEyes
09:55 22.10.2021.

Ni pod kojim uvjetima ne treba cijepiti mlade i zdrave ljude jer će to samo umanjiti njihov zaštitni urođeni imunitet prema koronavirusima (CoV) i drugim respiratornim virusima. Njihov urođeni imunitet normalno/ prirodno ih u velikoj mjeri štiti i pruža neku vrstu imuniteta stada jer razrjeđuje infektivni pritisak CoV na razini populacije, dok ih masovnim cijepljenjem pretvara u šupare zaraznijih varijanti. Djeca/ mladi koji dobiju bolest uglavnom razvijaju blagu do umjerenu bolest i kao rezultat toga nastavljaju doprinositi imunitetu stada razvijajući široki i dugovječni imunitet. Ako ste cijepljeni i dobijete bolest, mogli biste razviti i doživotni imunitet, ali zašto biste riskirali cijepljenje, osobito kad ste mladi i zdravi? Prvo, postoji rizik od potencijalnih nuspojava; drugo, postoji sve veći rizik da vaša cjepiva protutijela više neće biti funkcionalna dok se još vežu za virus, čime se povećava vjerojatnost ADE -a ili čak teške bolesti. Dakle, neće svi vakcinisani konačno doći do široke, dugotrajne zaštite jer bi to zahtijevalo od njih da ne razviju ozbiljne nuspojavei oboljeti od blage ili umjerene bolesti (što je vrlo 'tanka linija'!) Diskriminacija između cijepljenih i necijepljenih osoba sve je samo ne znanstveno opravdano. To je čisti besmisao, već sa znanstvenog stajališta. Pitanje se ne odnosi na 'koje pojedince trebam izbjegavati?' već o 'kako se zaštititi od sve većeg zaraznog pritiska u populaciji?' (vidi moj post na ' Repetitio est mater studiorum' )

PV
prcko.vita
19:55 21.10.2021.

Ministar Fuchs, sramite se. Niste u stanju organizirati kvalitetnu online nastavu, u doba kad svaki wc ima Internet i svaki mobitel može koristiti Microsoft Teams.