PREMIJERKA U SAD-u

Kosor će u New Yorku tražiti i konkretna imena iz afere Daimler

Foto: Željko Hladika/PIXSELL
Kosor će u New Yorku tražiti i konkretna imena iz afere Daimler
26.09.2010.
u 21:21
Premijerka će se u Americi zanimati i za dodatnu dokumentaciju te detalje oko podmićivanja hrvatskih dužnosnika u zamjenu za kupnju vatrogasnih vozila.
Pogledaj originalni članak

U pozadini posjeta premijerke Jadranke Kosor New Yorku stoji i nerazjašnjena afera Daimler. Doznajemo kako će predsjednica Vlade Kosor iskoristiti susrete s američkim dužnosnicima ne samo za razgovore o ulaganjima u Hrvatsku, već će se zanimati i za dodatnu dokumentaciju te detalje oko podmićivanja hrvatskih dužnosnika u zamjenu za kupnju vatrogasnih vozila, kako bi hrvatska istražna tijela mogla dovršiti svoj posao. Naglasak će biti stavljen na konkretna imena.

>>Premijerka u UN-u i otvara dan na burzi u New Yorku


Afera je otkrivena krajem ožujka kad je Daimler na washingtonskom Okružnom sudu priznao kako je podmićivao dužnosnike u 22 države - i u Hrvatskoj - u zamjenu za dobivanje unosnih poslova.

Uskok je odmah od ravnateljstva policije zatražio istragu, a od američkog Ministarstva pravosuđa dokumentaciju, čiji je dio u međuvremenu poslan u Hrvatsku. Hrvatska vlada donijela je odluku o kupnji 210 vatrogasnih vozila vrijednih 84 milijuna eura 2003., da bi dokumenti sa američkog suda otkrili da su Daimler, tvrtka kćer ETF i ozaljska tvrtka IM Metal sklopili ugovor po kojem je IM Metal trebao pomoći Daimleru u dobivanju posla.

IM Metalu isplaćeno je tri milijuna eura od čega je dio proslijeđen dužnosnicima u Vladi kao mito.  ETF je isplatio još 1,7 milijuna eura američkim tvrtkama Biotop Delawarea i MRC, koje su novac također prosljeđivale Vladinim dužnosnicima, stoji u tom dokumentu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 130

UK
Ugo Kajvez
22:57 26.09.2010.

Ajde usput traži imena iz afere Bechtel i Enron .... ko je kome metnuo lovu u đžep .....

OB
-obrisani-
00:15 27.09.2010.

Mislim da se u ovom slučaju neki NE će držati ZAkona ko PIjan ploTA.

XP
xpsp1a
22:28 26.09.2010.

Jaca nam ide po Americi istraživat afere a u vladi joj sjedi Božidar 15% Kalmeta,, prestrašno