Diplomacija

Kosor i Pahor o Ljubljanskoj banci, guverner ne odustaje

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Kosor i Pahor o Ljubljanskoj banci, guverner ne odustaje
Autori lk, sve
28.07.2010.
u 18:15
Jandroković i Žbogar pripremaju teren za dogovor o Ljubljanskoj banci, Rohatinski ne popušta.
Pogledaj originalni članak

– To je pripremni sastanak uoči subotnjeg sastanka premijerke Jadranke Kosor i premijera Boruta Pahora na Bohinju. Dotaknut ćemo se otvorenih pitanja i olakšati posao premijerima – rekao je danas ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković prije susreta sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom u Jesenicama na Dolenjskem gdje se razgovaralo o Ljubljanskoj banci, ali i o razmjeni diplomatskih nota o ratifikaciji Arbitražnog sporazuma.

Ministar Žbogar ponovio je slovensko stajalište da pitanje Ljubljanske banke nije bilateralno već multilateralno te se mora rješavati u sklopu sukcesije pri Banci za međunarodna poravnanja u Baselu. Kako će i tema subotnjeg razgovora premijera biti Ljubljanska banka, sutra će se guverner Željko Rohatinski sastati s premijerkom Kosor.

Guverner je potvrdio da on pri svom stajalištu ostaje - dok se ne podmire dugovi bivše Ljubljanske banke prema hrvatskim štedišama, neće dopustiti ulazak te banke na hrvatsko tržište. To može ili sama učiniti ili tako da netko ta potraživanja preuzme. Prema saznanjima, nitko iz Vlade nije se suprotstavio guvernerovu stavu.

Što se tiče slovenskih tvrdnji i opravdanja da i Nova ljubljanska banka još ima potraživanja od hrvatskih tvrtki, guverner i to ne osporava, ali kaže da se nikako ne mogu uspoređivati potražnja za štednjom u banci i krediti koje je banka odobrila.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 41

TE
termal
20:38 28.07.2010.

Možemo biti sigurni kako će Jandroković i ovaj put popustiti na štetu RH. Ne znam zašto ga uopće imamo.Ovo malo posla, govoriti pristajem i klanjati se, mogu nam honorarnjo obavljati Žbogar ili Jeremić

DU
Deleted user
18:25 28.07.2010.

Diskriminacija!? Govorimo o RH gdje je 92 % bankarskog sektora u rukama tuđinskih banaka i gdje je jedino HPB preostala u dominantno hrvatskom vlasništvu. Znači da je perfidan taj manevar slov. diplomacije da se RH optuži da priječi slobodan tok kapitala i investicije kad se sagleda da su neke najveće bankarske grupacije iz EU država postale vlasnicima hr. banaka i godinama rade neometano i beru profit na ozemlju RH. Oni pokušavaju prodati uglancano pod bubrege jer se evidentno radi o golemoj prijevari štediša, a što je \"okrunjeno\" i pravnim činom donošenja Ustavnog zakona iz 94. godine kojim je zapriječeno štedišama južnih filijala LJB da se za svoje ušteđevine izbore pred slovenskim sudovima. Kad su usred SLO stali dobivati parnice contra LJB, onda su u DZ-u izglasovali Ustavni zakon kojim su im to pravo blokirali. Znači da bi RH morala biti optužena da priječi slobodne tokove novca i kapitala iz smjera SLO iako je i slijepcima jasno da se radi o pojedinačnom slučaju jedne slov. banke koja je grubom otimačinom odnijela životne uštede mnogim hrv. građanima. Ne zaboravite da je vodstvo RH do 2001. toleriralo rad filijali LJB u ZG rad na crno, bez temeljnog kapitala, registracije i dozvole guvernera, samo u sferi naplate preostalih kreditnih rata u domaćem platnom prometu u nadi da će se sve riješiti. I što bi!? Ništa, štediše ostale bez novca unatoč tom činu koji je bio u sivoj zoni jer je bilo koja strana banka mogla tražiti zaštitu zakonitosti temeljem progledavanja kroz prste LJB. Sjetite se da je isti problem bio i u BiH i Makedoniji gdje su također ljubljanski bankari prerezali užad i nestali s ušteđevinama. Tamo pak Hrvati nisu neki faktor, zar ne?

EL
elfenomeno77
08:26 29.07.2010.

Hrvatska polako ali sigurno ide prema svom glavniom cilju,a to je ulazak u EU