Olujićeva izjava

Kosoričin odvjetnik Karamarku: Evo zašto izlazim iz HDZ-a!

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Krunislav Olujić
Foto: Vecernji.hr
Olujić dopis Karamarku (1)
Foto: Vecernji.hr
Olujić dopis Karamarku (1)
23.04.2013.
u 11:53
Branitelj Jadranke Kosor pred visokim časnim sudom HDZ-a, odvjetnik Krunislav Olujić, poslao je izjavu HDZ-u, a kopiju i Večernjem listu, u kojem javno objavljuje da istupa iz HDZ-a.
Pogledaj originalni članak

Branitelj Jadranke Kosor pred visokim časnim sudom HDZ-a, odvjetnik Krunislav Olujić, poslao je izjavu HDZ-u, a kopiju i Večernjem listu, u kojem javno objavljuje da istupa iz HDZ-a.

Izjavu o istupanju iz stranke naslovio je na "građanina Karamarka". Objasnio je da se obraća Karamarku, jer on trenutačno obnaša dužnost predsjednika HDZ-a te prema statutu "predstavlja i zastupa stranku". U dopisu je napisao broj svoje stranačke članske iskaznice te dodaje kako je njegovo članstvo dodatno provjereno "od strane Vijeća Visokog časnog suda u jednom (po vašem nalogu) provedenom stegovnom postupku u kojem sam imao čast sudjelovati kao branitelj bivše predsjednice stranke".

"Politički motiviran i montiran stegovni postupak"

"Razlozi zbog kojih Vam se obraćam tek sada, upravo izviru iz te činjenice, s obzirom da sam okončanjem tog politički motiviranog i montiranog stegovnog postupka, s unaprijed poznatim ishodom, oslobođen braniteljskih obveza pred stranačkim tijelima, koje su bile uvjetovane mojim članstvom u HDZ-u", napisao je Olujić Karamarku.

Napisao je da "nakon europskih izbora i navodne pobjede HDZ-a, koja to zapravo nije, a koju neopravdano sebi pripisujete u zaslugu", osjeća dužnost da kao "obični" član HDZ-a skrene pozornost na razloge zbog kojih ne može prihvatiti "vaš stil i obavljanje predsjedničkih poslova".

"To više, što svi razlozi o kojima sam govorio u vrijeme unutarstranačkih izbora nisu izgubili na svojoj aktualnosti, već naprotiv, tijekom vremena dobivaju na značenju i ozbiljno upozoravaju na odnose u stranci", piše Olujić i dodaje kako se ti odnosi "odražavaju na stanje u hrvatskom društvu.

"U HDZ-u vlada posvemašnja ideološka praznina"

Svoje razloge je podijelio u šest točaka:

1. U HDZ-u vlada posvemašnja ideološka praznina, koju nadomještaju jeftini populizam i demagogija lišeni bilo kakvog konkretnog sadržaja.

2. Program "nove hrvatske suverenosti" i sve njegove izvedenice, kojim ste preuzeli stranku, ne daju odgovor ni na jedno goruće (gospodarsko, socijalno i dr.) pitanje hrvatskog društva i države.

3. Stranka je pod vašim vodstvom postala zarobljenikom prošlosti umjesto da je okrenuta problemima današnjice i neposredne hrvatske budućnosti. Danas je u HDZ-u, u svakodnevnoj praksi, umjesto modernog i osuvremenjenog tuđmanizma, na djelu najcrnja "tuđmanovština".

4. Unutarstranačka demokracija posve je nestala. Zamijenjena je autokratskim vođenjem stranke s Vaše strane, a javnost stranačkog rada izgubila je pravo građanstva i ustupila mjesto u tzv. "klauzurama", u kojima se donose podstatutarni akti, pokreću i provode stegovni postupci na svim razinama i odlučuje se o svim bitnim pitanjima stranačkog vodstva.

5. Stranka je, zahvaljujući vašem prepoznatom demokratskom deficitu i nedopustivom desnim zaokretom, izgubila koalicijski kapacitet te u političkom životu osuđena na paktiranje s marginalnim političkim strankama i pojedincima, kojima je s HDZ-om, gle čuda, jedino zajednička policijska prošlost ili pripadnost obavještajno-sigurnosnim strukturama njihovih vođa!.

6. Stranka je, zahvaljujući vama i ljudima koji vas okružuju, pripadnicima hrvatskih obavještajnih i policijskih službi, pretvorena u sredstvo za osvajanje vlasti u Hrvatskoj, zbog čega veliki dio hrvatskih građana s pravom izražava sumnje u mogućnost "putinizacije" Hrvatske i opasnost od vašeg preuzimanja vlasti po daljnje demokratske procese u zemlji.

"Bit ćete upamćeni kao mali Tomica od Obrovca"

Olujić smatra da zbog ovih razloga pod Karamarkom HDZ nikada neće biti stanka u kojoj će "cvjetati stotine cvjetova". "Preuzeli ste dužnost kojoj, nažalost, niste dorasli, a kao jedinstvena neponovljiva 'pojava' 'čovjek sa zadatkom') na hrvatskom političkom nebu, bit ćete upamćeni kao mali Tomica od Obrovca, koji se, stjecajem okolnosti, potvrdio kao najveći HDZ-ov i hrvatski politički 'Obrovac', prepoznatljivi simbol svih promašenih investicija iz bivšeg režima, koji za vas, prvenstveno, vrijedi u političko-kadrovskom smislu".

U zaključku Olujić poručuje predsjedniku HDZ-a da "Karamarko mora otići" što prije.

>>Nije puč nego plan za rušenje Tomislava Karamarka

>>Gredelj: Da, ja sam vođa pokreta otpora protiv političke gluposti!

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.