Kosovo: Ahtisaarijev prijedlog o Kosovu odmah nakon srbijanskih izbora

13.11.2006.
u 11:41
Pogledaj originalni članak

PRIŠTINA - UN-ov posrednik za pregovore o statusu Kosova Maarti Ahtisaari objavit će, odmah po održavanju srbijanskih parlamentarnih izbora 21. siječnja, svoj prijedlog za rješenje konačnog statusa Kosova, ne čekajući konstituiranje srbijanskog parlamenta mjesec dana nakon izbora, niti formiranje nove srbijanske vlade, piše u ponedjeljak prištinski dnevni list Zeri.

Po pisanju lista, najkasnije sredinom veljače Ahtisaari će posjetiti Prištinu i Beograd kako bi albanskim i srpskim pregovaračima predao svoju ponudu. Potom će, dodaje prištinski dnevnik, pričekati konačan odgovor obiju strana kako bi zatim otputovao u New York na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, u pokušaju dobivanja potpore za svoje izviješće i prijedlog budućeg statusa.

"Zeri" navodi kako u ožujku 2007. godine, kada Vijećem sigurnosti UN-a predsjedava Velika Britanija, treba očekivati konačno odluku o statusu Kosova.

Dnevnik "Koha Ditore" piše u ponedjeljak, vezano uz Ahtisaarijevu odluku o odlaganju rješenja za Kosovo do održavanja srbijanskih izbora, kako iz Bruxellesa stižu poruke o potrebi očuvanju mira na Kosovu. Visoki dužnosnici EU i NATO-a očekuju da se to odlaganje neće negativno odraziti na status, a neki od njih upozoravaju da bi moguća destabilizacija imala negativan utjecaj po samo Kosovo. Stoga, ističe list, kosovsko vodstvo mora zadržati situaciju na Kosovu pod nadzorom, a građani moraju sačuvati mir i ne nasjedati na provokacije ekstremističkih skupina.

Po pisanju lista, ministri vanjskih poslova Europske unije danas će u Bruxellesu razgovarati o Kosovu s glavnim pregovaračem UN-a za status Ahtisaarijem.

(Hina)

Pogledajte na vecernji.hr