Priština

Kosovo će tražiti povratak svoje imovine i od Hrvatske

Kosovo će tražiti povratak svoje imovine i od Hrvatske
25.04.2011.
u 19:50
Kosovsko Ministarstvo inozemnih poslova formiralo je povjerenstvo koje će zatražiti povratak imovine na prostoru bivše Jugoslavije
Pogledaj originalni članak

PRIŠTINA - Kosovsko Ministarstvo inozemnih poslova formiralo je povjerenstvo koje će zatražiti povratak imovine na prostoru bivše Jugoslavije, a riječ je o imovini za koju u Prištini drže da pripada kosovskim tvrtkama, piše prištinski Koha ditore, a prenose i mediji u Srbiji.

Povjerenstvo u kojemu su i predstavnici Agencije za privatizaciju, tvrdi kako je identificirala imovinu društvenih poduzeća koje se nalaze u zemljama bivše Jugoslavije, i tvrdi kako postoje 172 objekta takve vrste. Koha ditore piše da se najveći broj kosovske imovine nalazi u središnjoj Srbiji, ukupno 104, u Crnoj Gori 42, Bosni i Hercegovini 15, Hrvatskoj šest, Makedoniji četiri i Sloveniji jedan.

Ministar u kosovskoj vladi Artan Behrami je rekao kako će o povratku imovine prvo razgovarati sa Crnom Gorom, čije su vlasti, kako je rekao, do sada pokazale najviše konstruktivnosti, a zatim sa svakom zemljom posebno.

- Do sada smo identificirali tvornice, trgovine, zemljišta... koje su pripadale kosovskim bvrtkama u razdoblju bivše Jugoslavije - rekao je on i dodao da je kosovski MIP zadužen "za politički aspekat", ali ne navodi deetaljnije o kojim se tvornicama i trgovinama radi.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Prištini Musa Ljimani je izjavio da plan kosovskih institucija vidi kao jako tešku misiju, ali "ipak treba pokušati".

- Ne vjerujem da možemo povratiti imovinu, zbog odnosa koji postoje između tih republika prema Kosovu, ali valja pokušati - rekao je on i dodao kako bi trebalo "pratiti način na koji su postupili Slovenci i Hrvati".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

XA
xaron
20:04 25.04.2011.

Kosovo će tražiti povratak svoje imovine i od Hrvatske ..................................................................................................... Odlicna ideja, pod uslovom da mi njima vratim i sva Kosovare.

FR
franjo
20:08 25.04.2011.

Kosovo trazi povrat imovine. Tocno, i treba im je dati i to pod hitno. Jedina je njihova imovina svi ******** koji su se ********u Hrvatskoj. Vratite ih u Kosovo. Druge imovine oni nemaju jer Kosovo smo hranili od 1945 do 1990. Dosta je dosta1

BR
brle
01:08 26.04.2011.

svasta od tih ljudi, ali nemojte se cuditi vise nicemu. kako je ovdje primjetio jedan komentar, uz ovakve vlasti koje mi imamo i jadransko more cemo im predati ako se netko iz EU narogusi! ima li kraja ovoj tuznoj prici oko nas?