Nijemi svjedok

Kosti iz šume pokraj Saborskog čuvaju tajnu o nestanku moga oca

Foto: Zdravko BIčak/VLM
Kosti iz šume pokraj Saborskog čuvaju tajnu o nestanku moga oca
26.06.2012.
u 11:11
Kovačić tvrdi da mu je tata vjerojatno ubijen još 2004. godine, kada je i nestao, a policiju optužuje za zataškavanje slučaja
Pogledaj originalni članak

Moj otac nije nestao bez razloga, a mnogi dosadašnji potezi policije ne dokazuju samo aljkavost nego i zataškavanje cijelog slučaja – dio je reakcija Milana Kovačića iz Saborskog nakon što su u šumi nedaleko od mjesta pronađeni dijelovi kostura za koje sumnja da potječu od njegova oca Martina, koji bi danas imao 84 godine.

 Gubi mu se trag

 Iako je on i dalje na popisu nestalih, Kovačić sumnja da je riječ o ubojstvu.

 – Tog 4. prosinca 2004. otac mi je otišao u šetnju i tada mu se izgubio trag. Mjesto na kojem je pronađen udaljeno je oko sedam kilometara, a on je bio toliko bolestan i u poodmaklim godinama da sâm sigurno nije mogao otići toliko daleko.

Osim toga, odmah nakon nestanka organizirana je potraga u kojoj je sudjelovalo zaista mnogo ljudi. Korišteni su i psi. Mjestom gdje su pronađene kosti prošli smo u toj potrazi, lokacija je vidljiva i s ceste i tamo zasigurno nije bilo tijela. Očito je da ga je netko odvezao i bacio. Sve to policiji nije bilo dovoljno da posumnja na ubojstvo i krene u potragu za krivcem – ogorčeno je kazao Milan Kovačić.

 Tvrdi kako je o tome više puta razgovarao s policajcima, uputio je i nebrojene dopise čelnim ljudima krim-policije, pa čak i nekim političarima. Zbog toga je spis vezan za njegova oca narastao na nekoliko kilograma. U nastojanjima da otkrije istinu o očevoj smrti, došao je do priča o organiziranim šumskim krađama sa šumskog kompleksa koji tamo nazivaju Opaljeni Grič – Kosa.

Taj dio, gdje su pronađene kosti, u pravcu je golemog vojnog poligona Eugen Kvaternik u Slunju koji se prostire na čak 24.000 hektara. To je većinom šumsko područje koje su mnogi koristili za krađu drveta i za bogaćenje. Sumnja se da je starac nastradao u jednoj od takvih akcija. Njegovu sinu ipak najviše smeta inertnost policije s kojom se bori već godinama.

 Nisu bili temeljiti

 – Posljednji slučaj kap je koja je prelila čašu. Umjesto da sami riješe slučaj, do lokacije gdje se nalaze kosti došli su tek na dojavu radnika Šumarije. No, i kada su njihovi stručnjaci pokupili kosti, sâm sam ponovno otišao u šumu. Ne mogu vjerovati da smo pronašli još čak 17 kostiju. O tome kako policija radi, zaključite sami – rekao je Milan Kovačić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.