BITKA ZA TRIPOLI

Kraj libijskog diktatora - Gadafi Mesića molio za pomoć

Foto: Reuters/PIXSELL
gadafi
Foto: Reuters/AFP
Libija (1)
Foto: Arhivska fotografija
mesić
Foto: AFP/Pixsell
libija
Foto: Reuters/Pixsell
libija
22.08.2011.
u 22:10
Uhićen je diktatorov sin Saif el-Islam, odveden je na tajnu lokaciju, a sudit će mu narodni sud
Pogledaj originalni članak

Moamar Gadafi spreman se povući iz političkog života ako ga prestanu bombardirati, poruka je koju je Gadafi prenio bivšem predsjedniku RH Stjepanu Mesiću. Kako doznajemo, Gadafi tu poruku već neko vrijeme želi proširiti svijetom, ali kako ga ne doživljavaju, odlučio je iskoristiti svoje prijateljstvo s Mesićem, koji je tu poruku već prenio američkom, ruskom i kineskom veleposlaniku.

Krvava libijska drama ušla je u svoj završni čin. Nakon dva mjeseca pat-pozicije i relativnog zatišja koje je vladalo između Gadafijevih snaga i pobunjenika iz Benghazija, snage pod kontrolom Nacionalnog vijeća napokon su ušle u Tripoli i počele borbu za osvajanje glavnoga grada i rušenje režima.

Akcije počeli ilegalci

Akcije su prvi u nedjelju prijepodne počeli ilegalci, skriveni simpatizeri pobunjenika koji su se cijelog rata nalazili pritajeni u Tripoliju. Samo nekoliko sati potom na obalu Sredozemlja iz istočnog dijela grada brodovima su desant počele snage pobunjenika. Gotovo istovremeno, sa zapada su u Tripoli prodrle pobunjeničke tenkovske postrojbe, dok je ovu akciju iz zraka podupiralo zrakoplovstvo NATO-a raketirajući utvrđene lojalističke položaje. Ionako načetog morala, iscrpljena višemjesečnim borbama, sankcijama i svakodnevnim zračnim napadima, Gadafijeva vojska počela se raspadati. Samo nekoliko sati od početka akcije predala se i Gadafijeva garda, posebno opremljena i obučena postrojba koja je čuvala diktatora i njegovu obitelj, pobunjenici su ušli na Zeleni trg, simbol Gadafijeve vladavine, a u hotelu Rixor uhićen je i Saif al-Islam Gadafi, diktatorov sin koji se od početka pobune pretvorio u najgorljivijeg glasnogovornika Gadafijeve diktature.

– Mladi je Gadafi uhićen i odveden na tajnu lokaciju. Neće mu se ništa dogoditi, čuvamo ga kako bismo ga izveli pred narodni sud – tvrde u sjedištu Nacionalnog vijeća u Benghaziju. Samom Gadafiju, do zaključenja ovog izdanja, još nije bilo traga. Pobunjenici, koje je veći dio svijeta već priznao kao legitimne vladare Libije, dospjeli su do njegova skrovišta koje je bilo napušteno, kao i kuća Aishe Gadafi, diktatorove kćeri i žene. Vjeruje se kako diktator nije uspio pobjeći iz Tripolija, već se krije u nekom od skloništa koja se još uvijek nalaze pod kontrolom lojalističkih snaga, najvjerojatnije u krugu bolnice Tajura.

– Velik se broj lojalista ne predaje, znaju što su činili proteklih mjeseci i da će za to morati odgovarati. Upravo zbog toga bore se do posljednjeg daha – kažu pobunjenici. Da je bitka za Tripoli još uvijek relativno daleko od dobivene, govori podatak da su se jučer popodne pobunjenici počeli povlačiti sa Zelenog trga pod jakim protunapadom gadafijevaca. Ipak, koliko god dugo bitka trajala, ishod je gotovo sasvim izvjestan, Gadafijeva vladavina terora završila je.

Ne smiju dopustiti osvetu

– Snage Nacionalnog vijeća zauzet će grad i to nije u pitanju, samo još nije poznato kada će točno borbe završiti i koliko će krvave biti. Međutim, pred pobunjenicima su sada drugi problemi. Nakon što svladaju sve džepove otpora u gradu, moraju spriječiti pogreške koje su se dogodile u Iraku tijekom oslobađanja Bagdada i drugih gradova. Ne smiju dopustiti osvetu i bezakonje – kaže za Večernji list Sajjan Gohel, vodeći londonski vojnoobavještajni analitičar. A razloga za osvetu pobunjenici bi zasigurno imali. Unatoč tragediji u Misrati ili okršajima na istoku, kada su pojedini gradovi po pet ili šest puta prelazili iz ruke u ruku, bitka za Tripoli jedan je od najkrvavijih okršaja u polugodišnjem libijskom sukobu. Procjene govore da je samo u prva 24 sata borbe poginulo više od 1300 boraca s obje strane, dok se broj ranjenih nitko ne usudi ni procijeniti. Situacija u gradu toliko je teška da je jučer poslijepodne međunarodna zajednica poslala poseban konvoj brodova koji bi ranjenike i strane državljane trebao izvući na sigurno. Ipak, ne prolazi u ovome trenutku samo Gadafi teške trenutke. Gledajući prizore iz Libije, i njegov sirijski kolega Assad u vrlo je nezavidnoj situaciji.

– Rasplet libijske akcije pokazao je kako NATO ima mogućnosti svrgnuti diktatora i bez slanja vojnika u zemlju. Iako se činilo da su pobunjenici letargični i neorganizirani, brzina njihove akcije mnoge je iznenadila, a sada je samo pitanje kada će isti scenarij biti primijenjen i na druge zemlje, pitanje je samo tko će biti prvi, a Sirija je vrlo izgledan kandidat – rekao je Gohel.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 312

OB
-obrisani-
01:39 23.08.2011.

roda ga donila

OB
-obrisani-
02:04 23.08.2011.

Mesic bi njemu o Partizanima i Ustasama

TR
tresnjevka
00:33 23.08.2011.

da a srbija je na rezervama gluposti i lazi