VJENČANJE

Kraljevsko vjenčanje bez mladenkina oca

03.02.2002.
u 00:00
Osim 70 kraljica i kraljeva, vojvoda i prinčeva, mladencima su čestitali Nelson Mandela i Koffi Annan, te princ Charles
Pogledaj originalni članak

Nizozemski prestolonasljednik Willem-Alexander i Argentinka Maxima Zorreguieta vjenčali su se jučer u Amsterdamu i proslavili ulazak u bračne vode pred 2000 uglednih uzvanika. Vjenčanje princa i građanke još od lani iščekivano je kao nizozemski događaj godine, a mladence je na ulicama oduševljeno pozdravljalo na desetke tisuća građana. Mnogi od njih pristigli su iz udaljenih krajeva zemlje i proveli noć u vrećama za spavanje na ulici kako bi pozdravili par.

Willem-Alexander (34) i Maxima (30) sklopili su građanski brak, a elegantna je mladenka prošaputala: "Da" i otrla suzu. To je ganulo sve uzvanike i nizozemsku javnost koja je vjenčanje pratila u televizijskom prijenosu. Zatim su zavjete razmijenili i u crkvi te se par provezao kočijom kroz grad, uz stroge mjere osiguranja. Policija je postavila čak 11 kilometara ograde, na osiguranju je angažirano 4000 policajaca, a cijelo su vrijeme kanalima patrolirali i policijski brodovi.

Na slavlju u palači kraljice Beatrix i princa Clausa okupio se impozantan sastav svjetskog jet-seta plave krvi. Osim 70 kraljica i kraljeva, vojvoda i prinčeva, mladencima su čestitali i Nelson Mandela te glavni tajnik UN-a Koffi Annan. Britanski prestolonasljednik princ Charles također je bio među čestitarima, kao i španjolski kraljica i kralj. No, među uzvanicima nije bilo mladenkina oca. Osim same činjenice da Willem-Alexander nije izabrao suprugu plave krvi nego bankaricu, kraljevsku je kuću dugo zabrinjavalo to što je ona kći Jorgea Zorreguiete, ministra u vladi argentinskog diktatora Jorgea Videle. U doba očeva mandata pogubljeno je na desetke Argentinaca. Zato je mladenka još lani zbog mira na dvoru morala obećati da njezin otac neće doći na vjenčanje.

No nizozemska je javnost potpuno na strani zaljubljenog prestolonasljednika i njegove izabranice. Maxima je kao iznimno uspješna, lijepa, mlada i spontana žena osvojila srca svih Nizozemaca. (vgr)

Pogledajte na vecernji.hr