Dan uoči

Kraljevsko vjenčanje: Kate novinare počastila kolačima

Foto: VL
kuhari
Foto: Press Association/Pixsell
hotel
Foto: VL
vjencanje
Foto: AFP/Pixsell
kate
28.04.2011.
u 21:45
Mladenkina vjenčanica ostaje tajnom do same ceremonije, no poznato je da će sve uzvanice s kraljevske strane nositi šešire Philipa Tracyja, najpoznatijeg klobučara aristokrata.
Pogledaj originalni članak

U četvrtak su se ispred luksuznog londonskog hotela Goring u blizini Buckinghamske palače, u kojem je Kate Middleton s obitelji odlučila provesti i posljednji dan prije braka, gurali novinari, policija i obožavatelji. Unatoč lošem vremenu i zabrani prilaska, svi se nadaju da će Kate ili netko od članova obitelji izaći iz utvrde u koju je hotel pretvoren. Uz policiju sa psima, čuva ga i vojska s dugim cijevima. Inače, Kate je unajmila cijeli kat hotela, a njezin apartman – kraljevski, dakako – stoji 5000 tisuća funti na noć. U hotelu su i brojni obožavatelji koji su stigli na vjenčanje. Među ostalima, i Liz Totrhington iz Washingtona, koja je ovaj hotel rezervirala i prije nego što je znala da će u njemu odsjesti i mladenka.

– Oduševljena sam što ću moći unucima pričati da sam spavala u hotelu s budućom kraljicom – viknula je Amerikanka preko barikada.

Proba s dvojnicom

Vidjevši stotinu novinara i fotoreportera iz svih dijelova svijeta koji željno iščekuju njezin izlazak, Kate Middleton oko 13 sati poslala je kuhare i domaćice s kavom i slatkim i slanim zalogajima za sedmu silu. Kava je tipična hotelska, ali nama promrzlima i te kako je dobrodošla, a sendviči od tune i sira bili su ukusni. Slastica se nisam dočepala, posljednji kolač dograbila je kolegica iz Austrije, koja ga, kaže, neće pojesti, nego sačuvati kao suvenir.

Ranije tijekom dana pred hotelom je održana i proba, čak se i pojavila djevojka u vjenčanici, bila je to Kateina dvojnica. Osiguranje je htjelo provjeriti kojim se putem najsigurnije kretati.

Ideja da posljednju noć provede u ovom luksuznom hotelu ipak nije bila Kateina, već njezine sestre i kume Philippe, koja je i glavna organizatorica vjenčanja.

– Pippa se i inače u tvrtki Middletonovih bavi organizacijom zabava i vjenčanja, a sad je, kako bi sestri pripremila vjenčanje iz snova, uzela godišnji odmor – otkrila je susjeda Middletonovih. Britanski mediji iskopali su podatak da je u posljednja tri tjedna Katein mlađi brat osnovao čak tri nove kompanije, a i sve su glasnija nagađanja da će Middletonovi na vjenčanju zaraditi čak 4 milijuna dolara.

Naveliko se raspravlja i o Kateinoj odjeći. Na generalnoj probi u crkvi pojavila se u plavoj haljini, a na probu vjenčanice došla je jednostavno odjevena u traperice i kožnu jaknu. I dok je vjenčanica i dalje obavijena velom tajne, zna se da će sve uzvanice s kraljevske strane nositi šešire Philipa Tracyja, inače najpoznatijeg klobučara aristokrata.

U javnost je procurila i vijest o glazbi koja će biti svirana. Cijelu playlistu pomno su slagali Kate i William, a zna se da će pjesma “Guide Me, O Thou Great Redeemer” biti prva izvedena na današnjoj ceremoniji vjenčanja. Riječ je o himni koja je svirala na Dianinu pogrebu pa je ovo još jedan način odavanja počasti Williamovoj pokojnoj majci.

Oko Westminsterske opatije situacija je bila još napetija. Stotine novinarskih ekipa zgurane su, zajedno s obožavateljima koji kampiraju, na mali prostor, a kretanje oko opatije strogo je ograničeno. Cijelo vrijeme u zraku je i helikopter koji patrolira oko crkve.

Inače, iako britanski mediji pišu o vjenčanju kao o bajci, u gradu ne vlada praznično raspoloženje. Izuzmemo li okićene ulice kojima će ići ruta te izloge sa suvenirima, većina je građana koje smo susreli proturojalistički nastrojena. Izvrstan je primjer taksist John koji me vozio do hotela i kojeg vjenčanje ne veseli, dapače, jako je ljutit.

– To je parada kiča koja troši naš novac, ako već mora biti monarhija, mogli su biti skromniji, a ne ovako olako trošiti novac poreznih obveznika – kazao je.

Njegovo mišljenje dijeli oko 30 posto Britanaca, koji će, kako je najavljeno, u potpunosti bojkotirati vjenčanje.

Prosvjedi traju

Njegove izjave potvrđuju i prosvjednici koji se nalaze ispred Westminsterske opatije, tik do obožavatelja kraljevskoga para. Jedni razdragano mašu zastavicama, drugi slikama vojnika poginulih u Afganistanu. Prosvjeduje se i zbog brojnih uzvanika, mahom diktatora. Zbog toga je i održan sastanak na vrhu, a od Williama i Kate premijer Cameron tražio je da, ako ikako mogu, s popisa izostave uzvanike iz Sirije, Konga, Sijera Leonea... Unatoč svemu, kraljevski protokol bit će poštovan.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

BA
barbaizamerike
02:59 29.04.2011.

zna li netko koliko ima prosvjednika?hoce li rusiti monarhiju?

DU
Deleted user
09:13 29.04.2011.

Ja znam koju će vjenčanicu nositi mladenka. Pa onu koja joj se najviše sviđa.

AR
ardo
09:35 29.04.2011.

Snobovi svih zemalja ujedinite se!