Nemarnost

Krapinčicu se na nekim mjestima može doslovno prekoračiti

Foto: Alen Brodar/VLM
Krapinčicu se na nekim mjestima može doslovno prekoračiti
16.07.2012.
u 10:38
Od Wohlova mosta do Kotke korito je preusko i puno nanosa i mulja, široko niti metar, dok je pokraj OŠ Lj. Gaja, s obzirom na količinu vode, preširoko pa voda ne može otjecati kada je sušno razdoblje
Pogledaj originalni članak

Iako je iza nas dugo sušno razdoblje pa je nizak vodostaj Krapinčice logičan, rječica koja prolazi samim središtem Grada Krapine i koja bi trebala biti jedan od njegovih ukrasa, nikada nije izgledala tako loše. Njeno korito, koje je nekada cijelom dužinom bilo široko barem tri metra, danas je na mjestima zbog nečišćenja od trava i mulja tako usko da ga se doslovno može prekoračiti. Obale Krapinčice su od Wohlova mosta pa sve do mosta pokraj DM-a neuređene, a to još izgleda dobro kada se pogleda uzvodno, prema Đurmancu, i nizvodno, prema Svetom Križu Začretju.

 Kao kroz prašumu

 Naime, i sa sjeverne i s južne strane grada, da bi se došlo do obale, odnosno do vode, treba se kroz vrbe, koprive i trave probijati kao kroz prašumu. Dakako, prioritet je urediti rječicu na području samog grada, budući da bi zbog loše uređenog korita, osim što je ružno vidjeti, usprkos nasipima, ono moglo postati preusko u slučaju većeg nevremena. Na Hrvatske vode, koje su dužne uređivati korito Krapinčice ogorčeni su i u samom Gradu. – Opetovano smo tražili za prošlu, za ovu, a sada već i za 2013. godinu da se u program Hrvatskih voda uvrsti uređenje korita Krapinčice. Do danas nemamo odgovor zašto ne smatraju potrebnim provesti uređenje unatoč našim zahtjevima – rekli su nam u uredu gradonačelnika Horvata dodavši da Grad redovito kosi i uređuje javne površine u svom vlasništvu te je upravo zbog toga predloženo prije nekoliko godina da preuzmu košnju i uređenje korita Krapinčice.

 – Hrvatske vode nisu se s time složile. U njihovu je godišnjem programu navedena košnja planirana dva puta, a ove godine izvršena je tek prije dva tjedna. Nedopustivo je da se korito Krapinčice tretira na isti način u gradu i izvan njega, ali, nažalost, Hrvatske vode ostaju “gluhe” – ogorčeni su u Gradu. Stjepan Merkaš, voditelj Vodnogospodarske ispostave za sliv “Krapina-Sutla” rekao nam je da u planu za ovu godinu imaju uređenje korita Krapinčice od mosta pokraj Kotke do Porezne uprave, dok će se u čišćenje nanosa krenuti sljedeće godine.

 Ne prijeti poplava

– Na dijelu od Wohlova mosta do Kotke nikada nije bilo ugroze zbog poplave ni kad je bila najveća voda, tamo su i nasipi – rekao je na naš upit ne prijeti li zbog neočišćenog korita Krapini poplava u slučaju nevremena. Dodao je i da će se uz taj dio sljedeće godine Krapinčica uređivati i pokraj OŠ Lj. Gaja i sto metara nizvodno, gdje je, s obzirom na količinu vode, korito preširoko i tamo se zadržavaju prljavština i neugodni mirisi.     

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

FE
Feci
13:54 16.07.2012.

Samo se nadam da neće od Krapinčice kroz grad napraviti ono što su napravili od nje dolje kod policije. Zalijali obale sa tonama betona. Mulj sa dna bi trebalo očistiti a obalu ostaviti ovakva kakva je, radije gledam travu od 1m nego tone betona.