Darujte krv

Kreativnim apelom osigurali nesmetane operacije u bolnici

Kreativnim apelom osigurali nesmetane operacije u bolnici
20.08.2010.
u 16:16
Uz poruku da problem nestašice krvi mogu riješiti građani, cilj projekta je i suzbijanje oštećenja tramvaja, kažu organizatori ove neobične akcije.
Pogledaj originalni članak

Klinički bolnički centar Osijek, ali i Opća bolnica Vukovar ovo ljeto nemaju problema s nestašicom krvi. Kako nam je rekla dr. Marina Samardžija, voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu osječkog KBC-a, zalihe su zadovoljavajuće, svi operativni programi uredno se odvijaju, a veliku ulogu za takvo stanje imao je i jedan neobičan tramvaj!

– Akciju oslikavanja tramvaja i natpisom “Darujmo krv” potaknuo je gradski Crveni križ, a nama je drago da je postigao željeni učinak – objasnila je dr. Samardžija napominjući da su tijekom srpnja imali kratkotrajnu nestašicu krvi, no organiziranim akcijama dobrovoljnih davatelja vrlo brzo se stvorila zaliha potrebna za dvije slavonske bolnice. Krvi, kaže liječnica, ima i za pomoć bolnicama na Jadranu, poput splitskog KBC-a kojemu su je posljednje dvije sezone slali. Međutim, ove ih još nisu tražili.

Nesvakidašnju, kreativnu promidžbu dobrovoljnog davanja krvi, osmislili su mladi aktivisti Crvenog križa, a dotad “dosadni” tramvaj oslikali su grafiteri Udruge mladih Juga 2, otkriva nam Goran Latković iz osječkog Crvenog križa.

– Uz jasnu poruku da je problem nestašice krvi moguće riješiti samo uz pomoć građana i njihove osviještenosti, cilj projekta je i suzbijanje oštećenja tramvaja, autobusa i stajališta GPP-a kao i oštećivanje javnih i privatnih zgrada, imovine te rasvjete kroz promidžbu urbane umjetnosti grafita kao kreativne alternative vandalizmu – zaključuje on. Akcijom su oduševljeni i u GPP-u čiji su tramvaji pretvoreni u umjetnička djela.

– Drago nam je da je akcija uspjela i da možemo na taj način ukazati na izuzetno važne stvari. Njegujemo oslikavanje tramvaja pa nam je tako jedan oslikan kao promidžba za UFO (Urban festival Osijek), drugi je ljubavni “Slavonija u srcu”... – nabraja direktor Igor Medić.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

JA
jankoprekobrda
18:56 20.08.2010.

Tako je narode darujte krv koju ce HZZO zatim prodavati pacientima po cijeni visestruko uvecanoj za troskove cuvanja i obrade.

ŠI
Šiljka
10:10 22.08.2010.

Odlična ideja je ovaj tramvaj i svaki put kad ga ugledam, jako mi je drago!!

HE
Heracle
20:51 26.08.2010.

Ne dam krv, još da dobijem hepatitis ko Ivan Gudelj koji je boleštinu zaradio na rutinskom pregledu, a bio je iznimno talentiran igrač...Nema šanse, pogotovo ne u Osijeku.